SEO Rakip Analizi İçin Ahrefs

SEO Rakip Analizi İçin Ahrefs

SEO Rakip Analizi Nedir?

Geçmişte SEO ile ilgilenmediyseniz bu tarz kavramların ne olduğunu bilemeyebilirsiniz. Basitçe anlatmak gerekirse, SEO rakip analizi, rakiplerinize oranla nerede ve nasıl bir konumda olduğunuzu görme süreci olarak özetleyebiliriz. Rakipler ile karşılaştırılan web sitenizin hangi konum olduğunu görebilmek için SEO stratejilerini karşılaştırırsınız. Rakibi analiz ettiğinizde, rakibinizin güçlü ya da zayıf yönlerini öğrenebilirsiniz. Rakibinizden üstün olabilmeniz için gelişmelerini yakından takip ederek onları sizden farklı yapan ve başarılı kılan faktörleri belirleyip kendi kendi web siteniz için uygulamanıza bir fırsat yaratır.

 

Rakip Analizi Neden Önemlidir?

 SEO ve rakip analizi ile ilgilenmeye başladığınızda bunun sizin için önemlini merak edebilirsiniz. SEO rakip analizi farklı birçok nedenden ötürü önemlidir. Başlıca nedenler şunlardır:

 
  • İyi olan yönlerini öğrenme: Rakibin sizden iyi olduğunu yerler mutlaka olacaktır. SEO rakip analizi sonucunda bu yönleri öğrenerek o alana odaklanıp rakibinizin olduğu noktanın ilerisinde tutarak onlardan daha iyi hale getirmeye çalışabiliriz.
  • SEO stratejinizdeki boşlukları bulabilirsiniz: Elbette ki hiçbir strateji dört dörtlük değildir. Rakibinize bakıp onların ne yapıp ne yapmadıklarını veyahut ne yapamadıklarını görebiliriz. İçerisinde olduğumuz SEO çalışmasına yeni taktikler katmanın kapısını açarız. Bu sayede hem bizim hem de işletmemizin farklı stratejiler denemesine yardımcı olabiliriz.
  • Kullanıcılarınız ile bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Şöyle ki, rakiplerinizi geçmek istiyorsanız onlardan daha çok çalışmalısınız. Bu da sizi yeni stratejiler ve taktikler geliştirmeye mecbur bırakacaktır. Haliyle kullanıcı bağlantısını güvende tutmayı ve bu bağlantıyı geliştirmenize yardımcı olacak yeni taktikleri uyarlamanıza harika fırsatlar açacaktır.

 

Özetle burada değindiğimiz SEO rakip analizi, sizin bir işletme veya bireysel olarak sahip olduğunuz web siteniz açısından büyüyüp gelişmenize yardımcı olacak en önemli faktörlerden sadece birisidir.

 

 

Rakip Site Analizi Ne Zaman Yapılmalı?

SEO rakip analizi raporu tek seferlik bir iş değildir, aksine sık sık düzenli olarak tekrar edilmesi gereken bir olaydır.

Anahtar kelimesi araştırırken, Backlink alımı yaparken, bir içerik stratejisi oluştururken, pozisyon kontrollerini denetlerken, otoriteleri incelerken veya bir algoritma güncellemesi olduğunda tekrar gözden geçirilmesi gereken bir durumdur.

 

Rakibimi Nasıl Bulabilirim?

Bunu ister manuel olarak ister çeşitli SEO araçlarını kullanarak yapmanız mümkün. Manuel şekilde yapabilmeniz için hedeflediğiniz kelimeyi ilgili arama motorunda aratarak hangi web sitelerinin üst sıralarda yer aldığını belirleyip inceleyebilirsiniz. Diğer bir yolu ise SEO araçlarını kullanmaktı işte bu konuda devreye Ahrefs giriyor. SEO çalışmalarında piyasadaki en kaliteli araçlardan biridir. 5 adımda SEO rakip site analizi raporu çıkarmanıza imkan tanıyor. Böylece hem zamandan hem de manuel yöntemdeki o yorucu tecrübeden kaçınarak oldukça kolay bir şekilde rakip site analizini gerçekleştirebiliyoruz.

Adım 1: İlk olarak Ahrefs’e giriş yapıyoruz. Sonra “Site Explorer” alanına kendi web sitemizi giriyoruz. Adım 2: Sol taraftaki menüden “Competing domains” alanına tıklıyoruz. Adım 3: Competing domains alanına girdikten sonra açılacak sayfada karşınıza potansiyel rakipleriniz ve birtakım önemli metrikler çıkacaktır.

Not: Bu alanda yer alan web siteleri sizin muhtemel rakiplerinizdir. Sizinle ortak anahtar kelimelerini ve rakiplerinizin kendine özgü kelimelerini görebilirsiniz.

 

Rakip Site Analizi Nasıl Yapılmalı?

İlgili yöntemleri uygulayarak rakiplerinizi belirlediniz. “Ee peki şimdi ne olacak?” sorularını sormanıza gerek kalmadan hemen o adımlara geçiyoruz. Belirlenen rakipler hakkında birtakım incelemelerde yapmalısınız. Aşağıdaki adımları inceleyerek bunları kolayca yapabilirsiniz. Ahrefs ile SEO rakip analizi işlemine devam ediyoruz.

Adım 1: Genel Metrikler

Kendi web sitenize ve rakiplerinize ait önemli metriklerini incelemek için tekrardan ana sayfaya dönüş yapıyoruz. “Site Explorer” bölümüne bir URL yazdığınızda aşağıdaki tablo ile karşılaşacaksınız.

Ahrefs ile rakip analizi overview
Ahrefs ile rakip analizi overview
 
  1. Ahrefs Rank: Ahrefs’e göre aranan web sitesinin global sıralaması
  2. UR: Aranan web sitesinin URL’nin 100 üzerinden puanını gösteren değer
  3. DR: İlgili domain için 100 üzerinden puanını gösteren değer
  4. Backlinks: Aranan web sitesine gelen toplam backlink sayısı
  5. Referring domains: Aranan web sitesinin domain’i için gelen backlinklerin kaç farklı domain üzerinden geldiğini gösteren değer
  6. Organic keywords: Aranan web sitesinin listelendiği anahtar kelime sayısı
  7. Organiz traffic: Aranan web sitesinin elde ettiği yaklaşık organik trafik değeri
  8. Traffic value: Aranan web sitesinin edindiği organik trafiğin PPC tarafındaki maliyetini gösteren değer

Not: Bu değerlerin bizlere kesin bir sonuç vermediğini unutmamalısınız. %100 doğru olduğunu söyleyemeyiz.

Adım 2: Anahtar Kelimeler   

Aranan web sitesinin anahtar kelimelerini incelemek için sol menüden “Organic keywords” bölümüne tıklıyoruz.

Sonrasında sitenin en fazla organik trafik elde ettiği anahtar kelimeler ile karşılaşacaksınız. Sitenizin veya rakiplerinizin iyi pozisyon alarak organik trafik elde ettiği tüm anahtar kelimeleri, aylık aranma hacimlerini, elde edilen organik trafik miktarını ve ilgili anahtar kelimedeki sıralamasını kolayca görebilirsiniz. Bu alandaki veriler de aslında nereden başlayacağınız konusunda size oldukça güzel fikirler verebilirler.

Adım 3: En İyi Sayfalar

En fazla organik trafik elde ettiği sayfaları görebilmek için sol menüden “Top pages” alanına tıklıyoruz.

Daha sonra ilgili sitenin en fazla organik trafik elde ettiği sayfalarını göreceksiniz. Bu alanda iyi sıralama alarak organik trafik elde ettiği bütün sayfalara erişebilirsiniz. Anahtar kelimelere, aylık aranma hacimlerine, elde edilen organik trafik miktarına erişebilirsiniz. Buradan edineceğiniz bilgiler neticesinde sayfa iyileştirmelerine hangi sayfadan başlayacağınıza basit bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Adım 4: Content Gap

İlk 3 adım ile sitenizin ve rakiplerinizin genel metriklerini inceleyebilirsiniz. Sonrasında yine Ahrefs üzerinden “Content gap” modülünü kullanmanızı öneriyorum. Bu adım incelemek rakiplerinizin ilk sayfada listelendiği ama sizin listelenmediğiniz anahtar kelimelerinin aranma hacmini fazladan aza doğru sıralayıp sizlere sunuyor. Bu modül sayesinde rakipleriniz ile arayı kapatmak için yeni ve farklı fikirler edinebilir ve bu fikirleri rakiplerinizi geçmek için uygulayabilirsiniz. Bu da web siteniz açısından oldukça iyi bir başlangıç olacaktır.

Adım 5: Backlink Profili

SEO çalışmalarında en önemli nokta olan Backlink analizine geldik. Web sitenizi ya da istediğiniz rakiplerinizi Ahrefs ile kolayca inceleyebilmeniz mümkündür.

Siteyi taratıp sol menüden “Backlinks” bölümüne tıklıyoruz. Böylelikle web sitenize ya da rakiplerinize gelen geri bağlantı linklerine erişebilirsiniz. Ardından “Referring domains” kısmına tıklıyoruz. Kaç farklı domain üzerinden geri bağlantı linki olduğuna ve diğer metrik bilgilerine bu bölümden ulaşıyoruz.

Özetlemek gerekirse, rakip analizinde bulunan 5 adımı tamamladığımız taktirde SEO rakip analizi raporunu çıkarmış oluyoruz. Bu adımları düzenli olarak tekrar etmemiz yapacağımız SEO stratejilerinde başarıya ulaşmamızda en önemli kriterdir.

Bu yazımda SEO çalışmalarına yeni başlayanlar için yardımcı olacağını düşündüğüm birkaç konuya değindim. Rakip site analizine dair bütün adımları SEO aracı Ahrefs üzerinden birlikte inceledik. Umarım açıklayıcı bir blog yazısı olmuştur ve SEO çalışmalarınızda bunun faydasını görürsünüz. Başka bir blog yazımda görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

Konu Başlıkları

Can Gedik
Can Gedik

Türkiye’nin önde gelen Dijital Pazarlama ve SEO ajanslarından olan Zeus Dijital’in, SEO takımında yer alıyorum. Lisans eğitimimi Düzce Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) bölümü üzerine yaptım ve şu an 2. üniversite olarak Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünü okumaktayım. SEO alanında güçlü ve dinamik ekibimiz ile birlikte müşterilerimizin Olympus’un tepesine tırmanmasında yardımcı oluyoruz. Zeus Dijital’in bir parçası olarak takımda SEO Specialist olarak görev almaktayım. Bu çatı altında birçok markaya SEO hizmeti veriyorum.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1