Sitenizin daha iyi bir arama sıralaması elde etmesi için SEO stratejilerinden yararlanmanız gerektiği artık bir sır değildir. Yine de çoğu insan, SEO çalışmalarının yalnızca içerik optimizasyonuyla ilgili bir şey olduğunu düşünmektedir. Halbuki SEO projelerinin büyük bir bölümü teknik SEO çalışmalarından meydana gelmektedir. Nitekim bir web sitesinin arama sıralamasında teknik SEO doğrudan etki sahibidir.
Teknik SEO’nun isminden de anlaşılacağı üzere sitenizin teknik konularıyla ilgili olduğunu söylemek mümkündür. Bu anlamda sitenizin kusursuz bir kullanıcı deneyimi vadetmesi doğrudan doğruya teknik SEO’nun kapsamındadır. Bu doğrultuda yükleme hızı, taramaya elverişli bir haritalandırma, kullanıcı dostu bir tasarım gibi tüm başlıkları teknik SEO başlığı altında değerlendirebiliriz. Elbette bu konuların dışında kalan pek çok noktanın da olduğunu vurgulamak gerekir.
Bu noktada sizlere profesyonel ve kapsamlı bir teknik SEO hizmeti sunduğumuzu vurgulamak isteriz. Sitenizin tepeden tırnağa inceleyen uzmanlarımız gerekli tüm noktalarda en ideal desteği sağlamaktadır. Bu anlamda ekibimiz son derece deneyimli yazılımcılardan oluşmaktadır. Aynı zamanda Google başta olmak üzere sektördeki tüm yenilikleri takip etmekteyiz. Böylelikle sitenizin performans bakımından daima güncel kaldığından emin olmaktayız.
Teknik SEO Nasıl Yapılır?
Yukarıda da vurguladığımız gibi teknik SEO söz konusu olduğunda pek çok detaydan bahsetmek mümkündür. Ancak biz burada güncel ve her projede dikkat edilmesi gereken noktalara odaklanmaya çalışacağız. Bunların dışında farklı problemlere karşı yenilikçi çözümler üretebilmeniz de aynı derecede önemlidir. Bu doğrultuda teknik SEO çalışmalarında önem vermeniz gereken başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
Öncelikle Temel Konulara Odaklanın
Teknik optimizasyon söz konusu olduğunda standart uygulamaları asla hafife almamalısınız. Çünkü bu tür uygulamaların standart haline gelmesinin sebebi büyük oranda başarılı olmalarıdır. Özellikle SEO çalışmalarına yeni başlayanların genelde kreatif müdahaleler yapmaya çalıştığını söylemek mümkündür. Ancak her hamlenizin oyunu değiştirecek türden olması gereksizdir. Aksine belli noktaları sürekli kontrol etmek ve güncellemeleri takip etmek birçok sorunu kendiliğinden çözecektir. Bu doğrultuda teknik SEO açısından kesinlikle dikkat etmeniz gereken temel noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Taranabilirlik, Google botlarının sitenizi nasıl ele aldığını size gösteren en önemli metriklerdendir. Her sitenin bir tarama bütçesi vardır. Kırık linkler, kalitesiz backlinkler ya da yavaş bir yükleme hızı tarama bütçenizi boş yere kullanmanız demektir.
- Eğer taranabilirlik seviyeniz düşükse Google, sitenize eklediğiniz sayfaları daha geç indeksleyecektir. Örneğin, sektördeki bir yeniliği ilk sizin blogunuza yazdığınızı düşünün. Buna rağmen içeriğiniz Google’a geç eklenirse ilk olmanız hiçbir fark yaratmayacaktır.
- Kullanıcı dostu bir tasarım, teknik SEO’nun olmazsa olmazlarındandır. Bu doğrultuda sitenizin tasarımı ilk kez gelen bir ziyaretçi için bile anlaşılırlığı yüksek bir şekilde olmalıdır. Çünkü kullanıcıların büyük çoğunluğu sitenizdeki araçları nasıl kullanabileceğini öğrenmeye çalışmayacaktır.
- Benzer bir biçimde responsive bir tasarıma sahip olmanız da son derece önemlidir. Günümüzde internet trafiğinin önemli bir bölümü mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmektedir. Ayrıca Google da mobil uyumluluğa ne kadar önem verdiğini sürekli yineleyen açıklamalar yapmaktadır.
- Son olarak yükleme hızının önemini asla göz ardı etmemelisiniz. Google verilerine göre kullanıcıların yüzde 90’dan daha fazlası tıkladıkları bir link açılmasını en fazla 3 saniye beklemektedir. Dolayısıyla yükleme performansının kötü olması pek çok potansiyel takipçiyi daha baştan kaybetmenize neden olabilir.
Mutlaka göz atın => SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
Sitenizi Google Arama Konsolu’na Kaydetmeyi Unutmayın
Yukarıda sitenizin taranabilirliğinin son derece önemli olduğunu söylemiştik. Temel olarak Google Arama Konsolu’nun işlevi, sitenizdeki sayfaları taraması için Google’a göndermektir. Ücretsiz bir biçimde kullanabileceğiniz bu araca kaydolmak site kurduktan sonra yapmanız gereken ilk işlerden biridir. Google Arama Konsolu’nun sitenizi taramasını sağlamak için XML site haritanızı araca yüklemeniz gerekir. Bu nedenle başlangıçta iyi planlanmış bir site haritasıyla birlikte hareket etmeniz çok daha faydalı olacaktır.
Sitenizi Google Core Web Vitals İçin Hazırlayın
Google açısından 2021 yılının en büyük yeniliklerinden biri Google Core Web Vitals’dır. Nitekim bu konunun doğrudan teknik SEO’yu ilgilendirdiğini vurgulamak gerekir. Core Web Vitals’ın işlevi sitenizi bazı metrikler üzerinden belli bir standarda çekmeye çalışmaktır. Bu metrikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- LCP: Sayfa yükleme hızını ölçen bu metrik, ölçüm için sayfadaki en büyük içerik blogunu esas alır. Bu içerik metin olabileceği gibi bir görsel de olabilir. İdeal bir deneyim için LCP değerinin 2.5 saniyeden düşük olması gerekir.
- FID: Bu metriğin ölçtüğü veri ise etkileşim hızıdır. Bir ziyaretçi, sitenizdeki bir butona tıkladığında tarayıcısının ne kadar sürede cevap verdiğini ölçer. Standart bir deneyim için 100 ms FID değeri idealdir.
- CLS: Son olarak yer vereceğimiz CLS değeri ise sitenizin görsel kararlığını ölçer. Sitenizin farklı platformlarda stabil bir görsellik sunması için CLS değeri en fazla 0.1 olmalıdır.
Güvenlik Sorunlarını Hafife Almayın
Teknik SEO çalışmalarının hiç kuşkusuz en önemli noktalarından biri güvenlik sorunlarıdır. Dijital dünyada güvenlik denince çoğu kullanıcının aklına hacklenme gibi seçenekler gelmektedir. Elbette bu da olasılıklar arasında olsa da eğer sektörel açıdan dev bir siteye sahip değilseniz asıl dikkat etmeniz gereken kötü amaçlı yazılımlardır. Çünkü bu tür yazılımlar sitenize olduğu kadar sitenizi ziyaret eden kullanıcıların cihazlarına da zarar verir. Bu nedenle Google, bu tür sitelere karşı kullanıcılarını uyarmaya çalışmaktadır.
Genel Olarak Hangi Maddelere Değiniyoruz?
Hatalı & Eksik & Kopya Title Optimizasyonu.
Hatalı & Eksik & Kopya Description Optimizasyonu.
İçerik / Kod oranı analizi ve optimizasyonu.
İçerik / Keyword oranı analizi ve optimizasyonu.
Resim & Video optimizasyonu.
Canonical tespiti ve optimizasyonu.
Webmaster Search Console Analizi ve optimizasyonu.
404 dönen sayfa optimizasyonları.
SERP’s & CTR optimizasyonları.
URL yapısı optimizasyonları.
H1,H2,H3 optimizasyonları.
Site içi kırık link tespiti optimizasyonları.
JS & CSS analizi ve optimizasyonları.
Google Analytcs analizi ve optimizasyonları.
Sitemap & Robots analizi ve optimizasyonları.
Deep link & Sayfa linkleme analizi ve optimizasyonları.
Mobil Uyumluluk analizi ve optimizasyonu.
Scheme analizi ve optimizasyonu.
Semantik kontroller ve optimizasyonu.