OnCrawl SEO Aracı Nedir? Nasıl Kullanılır?

OnCrawl SEO Aracı Nedir? Nasıl Kullanılır?
Son dönemde popüler SEO araçlarına güzel bir alternatif olan OnCrawl, bir iki tıklama ile kolayca web sitenizin tüm teknik SEO eksikliklerini, detaylarını ve iyileştirilmesi gereken bölümlerini raporlamaktadır. Sitenizin SEO analizlerini görselleştirerek farklı tarihlerdeki verileri kıyaslamanıza da yardımcı olmaktadır. Bugün sizlerle birlikte OnCrawl SEO aracının tüm detaylarını inceleyeceğiz.  

OnCrawl Nedir?

OnCrawl, bir web sitesinin teknik SEO analizini sağlayan ve sitenin SEO ihtiyacını raporlayan online web site crawler aracıdır. 2013 yılında François Goube tarafından piyasaya sürülmüştür. OnCrawl ile iyi bir SEO stratejisi geliştirmek ve var olan stratejinizi iyileştirmek adına kullanabileceğiniz birçok alan vardır. Bu konu üzerinde rakiplerine oranla birçok farklı imkanı kullanıcılarına sunmaktadır. OnCrawl, üç farklı işlemi yerine getirir:
  • SEO Crawler (Taramak)
  • SEO Log Analyzer (Günlük Analiz)
  • SEO Impact Report (Raporlamak)
 

OnCrawl SEO Aracı Nasıl Kullanılır?

OnCrawl’da kullanılan crawller yapısı bulut tabanlı site analiz araçlarından en hızlarından biridir. Sitenin dizine eklenebilirliği, sayfa yapısı, içerik kontrolü ve teknik analizi yapmak gibi birtakım özellikler sunmaktadır. OnCrawl SEO crawler, kullanımı oldukça basit ve tek bir alanda tüm stratejik verilerinize erişmenize olanak sağlar. Herhangi bir kart talep etmeden ücretsiz bir şekilde 14 günlük deneme hakkı sunduğu için DeepCrawl gibi rakiplerinden avantajlı bir konumda yer almaktadır. 14 günlük deneme hakkını kullanmak için tıklayınız. Üyelik işlemlerini oluşturup uygulamaya giriş yaptıktan sonra aşağıdaki görseldeki gibi bir sayfa karşılamaktadır.
OnCrawl SEO Giriş Sayfası
OnCrawl SEO Giriş Sayfası
  Ardından bir “Create Project” oluşturmak istediğinizde ise aşağıdaki alanları doldurarak proje ekleme işlemine devam edin.
OnCrawl SEO Proje Oluşturma
OnCrawl SEO Proje Oluşturma
  Daha sonrasında siteyi taramaya başlayacaktır.
OnCrawl SEO: Crawling
OnCrawl SEO: Crawling
  Site tarama işlemi gerçekleşirken OnCrawl’in bu prosesi 3 ana aşamadan oluşturmaktadır. Bunlar:
  1. Crawling
  2. Analyzing data
  3. Preparing dashboards
OnCrawl Crawl Proses
OnCrawl Crawl Prosesi
  Web sitesi crawl edildikten sonraki adımda “Analyzing data” bölümüne geldiğinde tamamlaması gereken bazı kriter bulunmaktadır. Örneğin:
  • Parsing HTML content (HTML içeriğini ayrıştırma)
  • Detecting pages in sitemaps (Site haritalarındaki sayfaları algılama)
  • Calculating top N-Grams (En iyi N-Gramları hesaplama)
  • Detecting hreflang errors (hreflang hatalarını algılama)
  • Detecting duplicate descriptions (Yinelenen descriptionları algılama)
  • Detecting duplicate titles (Yinelenen titleları algılama)
  • Detecting duplicate H1 (Yinelenen H1’leri algılama)
  • Detecting similar pages (Benzer sayfaları algılama)
  • Calculating clusters of similar pages (Benzer sayfa kümelerinin hesaplanması)
  • Merging all data produced during analysis (Analiz sırasında üretilen tüm verilerin birleştirilmesi)
  Tüm proses tamamlandıktan sonra ise “Show analysis” butonuna tıklayıp site detaylarından oluşan tablo ve grafikleri inceleyebilirsiniz.
OnCrawl Analiz Detayları
OnCrawl SEO Analiz Detayları
  Teknik SEO detayları için giriş yapınca karşınıza aşağıdaki görseldeki gibi bir ekran sizi karşılayacaktır.
OnCrawl Uygulama Giriş Ekranı
OnCrawl Uygulama Giriş Ekranı
  Bu ekranda sizi öncelikle; web site sayfa sayısı, taranmış sayfa sayısı, dizine eklenebilir standart sayfalar, standart olmayan sayfalar, robots.txt tarafından dizine eklenemeyen sayfalar gibi birtakım veriler karşılamaktadır. Ardından sayfanın geri kalanında ise; web site sayfasının gruplarını, sayfa durum kodlarını, site yükleme hızını ve SEO etiketlerinin grafiği gibi birçok konuda veriyi görselleştirerek kullanıcılarının karşısına çıkarmaktadır.
OnCrawl SEO Analiz Grafikleri
OnCrawl SEO Analiz Grafikleri
  Sol panelde ise Crawl report (analiz raporu) ve Tools (araçlar) alanı bulunmaktadır.  

OnCrawl Panelinde Neler Yer Alıyor?

Crawl Report (Analiz Raporu)

OnCrawl Report
OnCrawl Report
 

1. Summary (Özet)

Web sitenizin genel ayrıntılarını ve detaylarını yüzeysel bir şekilde görebileceğiniz bölümdür.

2. Indexability (indekslenebilirlik)

Indexlenen sayfalarınızın durumunu, indexlenebilirlik dokümanını, canonical durumunu, sitemap ve status kodlarını inceleyebildiğiniz panel bölümüdür. Yaşayabileceğiniz index sorununu çözmek için Index API aracını kullanabilirsiniz.

3. Link flow (Bağlantılar)

Site içi linkleme durumlarını, yapısını ve bağlantıların status durumlarını incelemenize yarayan sayfadır.

4. HTML tags (HTML etiketleri)

SEO meta title, meta description ve Heading tag durumlarını inceleyebildiğiniz sayfadır. Bu bölümlerin duplicate kontrolü, grupları, uzunlukları ve sayfa başına düşen H1 ve H2 ortalamasına kadar görebildiğiniz bölümdür. Ek olarak bu alanda web sitesinin schema kullanımını ve Open Graph yapılarını da kontrol edebilirsiniz.

5. Content (İçerik)

İçeriklerinizin uzunluk ortalamasını gruplara göre ayrılmış olarak görebildiğiniz gibi içerik/kod oranını, görsel kullanımı ve diğer görsel bilgilerini de görebildiğiniz bölümdür.

6. Duplicate content (Kopya içerik)

Kopya içerik kontrolü yapabileceğiniz bölümdür. Bu sayede web sitenizde oluşabilecek herhangi bir kopya hatası Google’a düşmeden önce inceleyip optimize edebilirsiniz.

7. Performance (Performans)

Web sitesinde yer alan sayfaların performanslarını grafikleştirerek sunduğu bölümdür. Bu alandan yavaş sayfalara, ortalama yüklenme hızına, yükleme zamanına ve dosya boyutlarına erişebilirsiniz. Verilerinin detaylarını inceleyip SEO çalışmalarınız için çıkarımlarda bulunabilirsiniz.  

Tools (Araçlar)

OnCrawl Tools
OnCrawl Tools

1. Data explorer (Veri gezgini)

Filtreleyerek sorgular yapmanıza yarayan panel sayfasıdır. Verilerinizi sayfalar/bağlantılar üzerinde uygulayabilir ve buna ek olarak kategorizasyon yapabilirsiniz.

2. Dashboard builder (Pano oluşturucu)

Birçok farklı parametreyi kullanarak kendinize grafik ve tablo hazırlamanıza yarayan sayfadır. Bu sayede daha efektif ve daha özgün tablolar/grafikler oluşturabilirsiniz.

3. URL details (URL detayları)

URL bazlı incelemelerinizi yapabileceğiniz sayfadır.  

OnCrawl SEO Aracını Kimler Kullanmalı?

OnCrawl başta SEO uzmanları olmak üzere bir site sahibi ya da bir web sitesi ile ilgilenen herkes için tasarlanmıştır. Web site geliştirme ve programlamayla ilgilenenlerin de ilgisini çekebilir.  

Neden Oncrawl SEO Aracını Kullanmalısınız?

OnCrawl sayesinde web sitenizin tüm SEO tekniklerini keşfedebilir ve aynı zaman siteniz hakkında yeni bilgiler toplayabilirsiniz. Başka bir nedeni ise, sitenizin bulunduğu sektör ve piyasadaki rekabet ortamında avantajlı konuma gelebilmek adına iyi işlenmiş bilgiler ve veriler gereklidir. Bu işlemi ise OnCrawl aracı sayesinde basit birkaç adımda yapabilirsiniz. Sunduğu görselleştirme ve dashboard builder özellikleri ile site tarama analizini incelemek oldukça kolaydır. Tüm bu özelliklerine ek olarak hesabınızı aşağıdaki görselde yer alan uygulamalar ile bağlarsanız daha fonksiyonel bir SEO aracı haline gelecektir.
OnCrawl Diğer Araçlar
OnCrawl Diğer Araçlar
 

Oncrawl SEO Aracının Fiyatı Nedir?

OnCrawl SEO aracının 3 ayrı paketi bulunmaktadır. Aylık olarak hizmet veren bu paketler şunlardır: Explorer (başlangıç seviyesi) 79$, Business (orta seviye paketi) 249$ ve Infinite & Beyond paketi için ise firma ile görüşerek bilgi almanız gerekmektedir. Paketlerin içerikleri ve güncel fiyat bilgisi için resmi OnCrawl adresini ziyaret edebilirsiniz.   Bugünkü yazımızda Ahrefs, Semrush ve DeepCrawl gibi SEO araçların yanında yer alan OnCrawl nedir ve nasıl kullanılır sorularına cevap aradık. Daha önce OnCrawl aracını kullandıysanız deneyimlerinizi bizlerle yorum alanında paylaşabilirsiniz. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur.

Konu Başlıkları

Can Gedik
Can Gedik

Türkiye’nin önde gelen Dijital Pazarlama ve SEO ajanslarından olan Zeus Dijital’in, SEO takımında yer alıyorum. Lisans eğitimimi Düzce Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) bölümü üzerine yaptım ve şu an 2. üniversite olarak Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünü okumaktayım. SEO alanında güçlü ve dinamik ekibimiz ile birlikte müşterilerimizin Olympus’un tepesine tırmanmasında yardımcı oluyoruz. Zeus Dijital’in bir parçası olarak takımda SEO Specialist olarak görev almaktayım. Bu çatı altında birçok markaya SEO hizmeti veriyorum.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1