Anahtar kelime araştırma stratejisi, SEO’nun en önemli yapılarından biridir. Sitenizin içeriğini oluşturmadan önce kitleye hitap ederken hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızı belirlemelisiniz. Bu konuda kullanıcı arama niyeti kavramı da önem arz eden diğer bir kavramdır. Bu kavramları iyice anlamak gerekiyor. Bu yazımda sizlere anahtar kelime stratejisinin ne olduğundan, nasıl yapıldığından ve bu süreçte rakip analizinin öneminden bahsedeceğim.
Anahtar Kelime Nedir?
Anahtar kelime, kullanıcıların herhangi bir arama sorgusu yaparken kullandıkları kelime ve kelime öbekleri olarak tanımlanabilir.
Anahtar Kelime Araştırması Nedir?
Hedef anahtar kelime araştırması, hedeflenen kitlenin arama motorlarında aradıkları kelimeleri bulma sürecidir. Hedef kitlenin arama niyeti ister bilgilendirme, gezinme ister ticari araştırma, satın alma olsun fark etmeksizin içerik ile ilgili aradıkları yüksek hacimli anahtar kelimeleri ve niyeti belirledikten sonra kelime stratejisi optimize edilir. Böylelikle Google gibi arama motorlarında daha üst pozisyonlarda yer alabilirsiniz. Anahtar kelime stratejisi herhangi bir SEO çalışmasının temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle doğru anahtar kelime stratejisi belirlemek içerik üretiminde ya da On-Page ve Off-Page SEO stratejilerini belirlerken oldukça önemli bir adımdır.
Anahtar Kelime Araştırması Neden Yapılır?
Hedef anahtar kelimelerin karşılaması gereken bazı kriterler aşağıdaki gibidir;
Kullanıcı niyetini karşılamak.
Nitelikli kullanıcı trafiği oluşturmak.
Yüksek aylık hacme sahip olmak.
Markanın faaliyetlerine uygun, aynı bağlamında olmak.
Mümkün olduğunca az rekabete sahip olmak.
Dönemsel çalışmalarda son 3 ay içerisinde yükselen bir grafiğe sahip olmak.
Aynı zamanda kullanıcılar aynı şeyi farklı isimler ile birlikte aramaktadır. Örnek olay:
Yukarıdaki görsele Türkçede ekmek deniyor. Peki diğer dillerde nasıl? Gelin yapılmış olan bir analize hızlıca göz atalım.
Google günümüzde yapı olarak geliştirilmiş algoritmalar ile bazen web sitesinden herhangi bir anahtar kelime olmasa dahi, yapay zekası sayesinde sitenin ne ile alakalı olduğunu tespit edebilmektedir.
Anahtar Kelime Araştırması Süreci Nasıl İşler?
Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında ilk adım olarak ilgili anahtar kelime stratejisi ile optimize çalışmasına başlanmalı. Böylece hacmi olan ve olmayan, içerik ile ilgili, alakalı olan ya da olmayan gibi birçok farklı parametrelerde araştırma yapabilmek mümkündür.
Rakip analizinde ve anahtar kelime araştırmasında bu 3 maddeye dikkat edin;
Tüm sektör için genel anahtar kelimeler
Keywords Gap (Anahtar Kelime Boşluğu)
Rakip Keywords Gap
Anahtar kelime boşluğu: Rakibimiz olan web sitelerinin trafik aldığı anahtar kelimeler ile bizim sitemizin trafik aldığı anahtar kelimeleri bir havuzda toplayıp, çeşitli bir şekilde kullanarak analiz edilmesine denir.
Rakip Analizi Neden Yapılır?
Hedef kitlenin rakip sitelerinde neler araştırdığını, Google’a hangi anahtar kelimeyi yazarak rakip sitelere giriş yaptıklarını ve girmiş oldukları sayfa içeriklerini öğrenebiliriz. Kelime araştırması yaptığımızda hangi kelimenin ne kadar aranma hacmine sahip olduğunu görebilmek mümkündür.
Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Yapılması gerekenleri 8 başlıkta sizler için topladık. Hazırsanız maddeler halinde inceleyebiliriz.
Anahtar kelimeler için sitenizi inceleyin
İlk adım, anahtar kelime araştırmasında araştırma yapılacak ve kullanılacak ana kategorileri belirlemek. Bu adımda istediğiniz anahtar kelimeleri not etmelisiniz. Süreç içerisinde bulduğunuz anahtar kelimeler, web sitenizin ana hedefleri hakkında listenize eklemeniz gereken ilk kelimelerdir. İlk etapta araştırma konusunun terminolojisine odaklayın çünkü daha sonra ifade tarzını değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu nedenle daha çok web sitesinde ne yapmayı ya da ne satmayı hedeflediğinizi anlamlandırın.
Google Search Console ile arama sonuçlarındaki performanslarınızı analiz edin
Anahtar kelime araştırma araçlarına saldırmanıza gerek yok. Halihazırda elinizin altında ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz Google Search Console ve Google Analytics verilerinden faydalanın. Burada önemli nokta ise performans verilerinde marka adını hariç bırakarak son 3 ila 6 aylık döneme bakıp incelemeniz. Güncel veriler doğru bir strateji belirlemenizde sizlere her zaman yardımcı olacaktır.
Sektör ve rakip firmaları analiz araçları ile inceleyin
İçerisinde olduğunuz sektörü ve rakipleri inceleyerek kullandıkları anahtar kelimelerden size uygun olanları tespit edebilirsiniz. Böylelikle sizin olmadığınız fakat onların yer aldığı kelimelerde de rekabete katılabilir ve pastadan kendi payınızı alabilirsiniz. Bu durum da rakiplerinizin pastasında küçülme yaratabilir.
Örnek olarak “online eğitim” araştırması yaptık.
Bu şekilde ilk sayfada çıkan siteleri inceleyerek ortak kullanılan kelimeleri analiz yapmanız gerekmektedir. Online eğitim ile ilgili girmiş olduğunuz sayfada sizleri ne bekliyor? Açıklama metninde hangi anahtar kelimelere odaklanılmış vb.
Anahtar kelime oluşturma aracı ile kaliteli kelimeleri bulun
Bu adımımızda ise daha fazla anahtar kelime fikri keşfedebilmek adına yaptığımız bir çalışmadır. Eş anlamlı ve önerilebilecek alakalı kelimeleri keşfedebilmek adına bir anahtar kelime aracı kullanabilirsiniz. Yeni anahtar kelime fikirlerini için kullanabileceğiniz birçok SEO keyword tools vardır. Google kelime planlayıcı, keywordtool.io ve birçok SEO analiz araçlarında anahtar kelime bölümleri bu görevi kaliteli bir şekilde yapabiliyor.
Anahtar kelime verilerinizi bir havuzda birleştirin
Oluşturulan kelime listelerini aranma hacmi, kelime zorluğu, rakip sıralaması ve trafikleri gibi kriterlere göre sıralayıp kendinize bir genel çıktı oluşturun. Bunun yapılmasındaki neden, anahtar kelime araştırmanızı etkili bir şekilde düzenleyebilmeniz ve kullanmak istediğiniz zamanda uygulanabilir hale getirmektir.
Hedef anahtar kelimeleri kullanıcı niyetine göre sınıflandırın
Kullanıcı arama niyeti genel olarak 4 ayrı kategoriye ayrılır. Bunlar; bilgilendirme, gezinme, ticari araştırma ve satın alma eylemidir. 4 ayrı kategori oluşturarak sınıflandırdığınızda geriye dönüp içerik oluşturmanız sizin için daha kolay ve basit olacaktır.
Kullanıcı niyeti hakkındaki detayları Kullanıcı Niyeti Nedir? başlıklı blog yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Long tail keywords ve short tail keywords karşılaştırması yapın
Rekabetin yoğun ve sert olduğu pazar alanlarında short tail keywords kullanımı zaman zaman uygun olamayabiliyor. Böyle durumlarda hedef kitleye doğrudan erişmek ve rekabet ortamından sıyrılıp direkt kullanıcı niyetine temas edebilmek için SEO çalışmalarında long tail keywords kullanımına da başvurabilirsiniz. Bu nedenle long tail ve short tail kelimeleri karşılaştırarak sizin için en doğru kelime kullanımına karar vermelisiniz.
Doğru hedef anahtar kelimeleri tespit edin
Karar adımına gelindiğinde daha öncesinde yaptığınız 7 adımı gözden geçirin. Aranma hacmi, tıklanma oranı, kelime trend durumu, rakip ve sektör analizi, uzun kuyruklu anahtar kelimelerin karşılaştırması gibi kriterlere dikkat ederek SEO stratejinize uygun kelimelere karar verin.
Bu içeriğimizde anahtar kelime arama stratejisi nedir, nasıl yapılır ve rakip analizi detayları hakkında merak edilenleri cevapladık. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Sizler SEO çalışmalarınızda ne tarz bir süreç izliyorsunuz? İçeriğimize katkı sağlayıp bilgilerinizi bizimle paylaşmak isterseniz aşağıda yer alan yorumlar alanında paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Rumble Romagnoli – Brighton SEO Sunumu