E-Ticaret Siteleri İçin Teknik SEO Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Siteleri İçin Teknik SEO Nasıl Yapılır?
E-ticaret sitesi için uygulanan tüm SEO işlemleri hem içerik hem de teknik bakımdan e-ticaret sitesini arama motoruna uyumlu hale getirmektedir. E-ticaret sitesine sahip ya da e-ticaret firmalarına SEO hizmeti veren kişilerin e-ticaret SEO’nun inceliklerini biliyor olması gerekir. SEO, yani arama motoru optimizasyonu, bir web sitenin arama motorlarınca görünürlüğünü ve marka bilinirliğini arttırmak için uygulanan bütün işlemler bütünüdür. SEO çalışması için teknik bilgi gerekmektedir. Ancak SEO’nun teknik olmayan kısımları da bulunuyor. Fakat SEO çalışması yapmak zannedildiği kadar basit değildir. Özellikle e ticaret SEO işlemleri için teknik bilgi gerekmektedir. E-ticaret SEO çalışmalarınızdaki verimi yükseltebilecek rehberimiz sayesinde çalışmalarınızdaki performans yükselişini kolayca görebileceksiniz. Hazırsanız e ticaret SEO nedir ile içeriğimize başlayalım.  

E-Ticaret SEO Nedir?

E-ticaret SEO, e-ticaret sitelerinin doğru kullanıcı niyeti yani user intent türüne göre dönüşüm oranını artırmak ve yüksek trafik değerleri elde etmek için geliştirilen optimizasyon çalışmalarıdır.  

Teknik SEO Nasıl Yapılır? Önemli İpuçları Nelerdir?

E ticaret SEO çalışmasına nereden başlamalıyım diye merak ediyorsanız aşağıda yer alan 10 adımda e-ticaret SEO çalışması adımlarından faydalanabilirsiniz:

1. Site Taraması Yapın

E-ticaret web sitesini kapsamına göre site crawl etmek için Screaming Frog veya DeepCrawl gibi SEO araçları kullanabilirsiniz. Ek olarak Ahrefs, Semrush ve SerpStat gibi araçlar da site tarama işlemlerinde kullanılmaktadır. Web site tarama işlemi sayesinde ilgili web sitedeki durum kodları, URL yapıları, görsellerle ilgili problemler, kırık bağlantılar, Canonical ve site mimarisi gibi birçok konuda detayları öğrenebilirsiniz.  

2. Web Sitesi İçin Site Mimarisi Oluşturun

Site mimarisi e-ticaret web siteleri için oldukça önemli bir konudur. Nedeni ise diğer sitelere göre çok karmaşık ve daha fazla sayfaya sahip olmasıdır. Mimari oluştururken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de basit ve her ortama ayak uydurabilecek şekilde yapılmasıdır. Ayrıca e-ticaret sitelerinde genellikle bağlantı değerleri anasayfada toplanmaktadır. Bu yüzden her sayfanın anasayfadan en fazla 3 tıklama uzaklığında bulunması önemli bir husustur. E-Ticaret sitenize daha fazla trafik ve satış sağlamak istiyorsanız, bu tarz sayfa içi SEO adımlarına önem vermeli ve ona göre strateji geliştirmelisiniz.  

3. Sitemap Oluşturun

Sitemap, arama motoru botlarının, bir web sitesinde taranması gereken tüm sayfaların taramasını sağlamaktadır. Eğer botlar istediğiniz sayfayı indexlemezse, arama sonuçları sayfasında sıralamaya giremezsiniz. Bu durumda site potansiyel müşteriler tarafından ulaşılamayacak ve dolayısıyla trafik, satış veya reklam üretmeyecektir. Bunun için sitemap yapınızı düzenli olarak güncelleyin ve olası index problemlerinin önüne geçin. Search Console ve Google Indexing API ile bu soruna çözüm getirebilirsiniz.  
Sitemap Oluşturun
Sitemap Oluşturun
 

4. SSL Sertifikası Kullanın

E-ticaret platformları, kullanıcıların kişisel verileri ve banka bilgileri gibi birçok datayı bünyesinde toplar. Bu verilerin şifrelenmiş ve güvenli bir ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bunun için site güvenliği oldukça önem arz eder.  

5. Değersiz Sayfaları Bulup Temizlemek

SEO uyumlu e-ticaret siteleri için öncelikle çalışma alanımızı temizlememiz gerekiyor. Yani değersiz ya da ürünsüz sayfaların olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu tarz olası sayfalar belirlendikten sonra bunları silerek ya da indexe ve takibe kapatarak SEO çalışmalarına başlanması daha sağlıklı olacaktır.  

6. Kullanıcı Deneyimi ve Dönüşüm Oranına Odaklanın

Kullanıcı deneyimi ve dönüşüm oranının yüksek olması e-ticaret siteleri açısından önemli konulardan biridir. SEO uyumlu e-ticaret siteleri arasında bu metrikler, rakipleri geçerek onlardan üstte sıralama alabilmek için dikkat edilen önemli unsurlardandır. Bu alanlarda yapılan optimize işlemleri ve iyileştirmeler genele bakıldığında SEO çalışmalarındaki performansa olumlu sonuçlar oluşturacaktır. Kullanıcı deneyimini bir e-ticaret sitesinde arttırabilmek için yapılması gereken birtakım şeyler bulunmaktadır. Bunlar:
  • Mağaza vitrinimizi cazibeli hale getirmek. Ulaşılabilir, bulunabilir ve cezbedici bir tasarım kullanarak müşterilerin kararlarını etkileyebilirsiniz.
  • Kullanıcı sorularına hızlıca yanıt alabileceği bir Whatsapp eklentisi kullanabilirsiniz.
  • Doğru konumlandırılan kategoriler, doğru ürün açıklamaları ve uygun görsel kullanımı.
 

7. E-ticaret Siteleri için Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

SEO uyumlu e-ticaret siteleri için olmazsa olmaz şeylerden biri de yapılan anahtar kelime araştırmasıdır. Kullanıcı arama niyetine uygun olabilecek anahtar kelime araştırması oluşturulmalıdır. Kullanıcı arama niyeti ise bilgilendirici, işlemsel ve gezinme niyetlerinden oluşur. Kategori ve ürün sayfaları e-ticaret sitelerinde öncelikli olarak SEO optimize işlemlerinin uygulanması gereken sayfalardır. Çünkü çok fazla kategori ve ürün sayfanız olduğunda önceliği doğal olarak en çok kazandıran ve en iyi sayfalarınıza vermelisiniz. Google Analytics > Davranış > Site İçeriği > Açılış sayfaları adımlarını takip ederek ilgili rapor sayesinde bu verilere ulaşabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması yapımına başladığınızda bir odak anahtar kelime bir de uzun kuyruklu yani Long Tail anahtar kelime tablosu oluşturun. Genellikle odak anahtar kelimelerin kategori sayfalarında uzun kuyruklu anahtar kelimeler ise ürün sayfalarıyla eşleştirilebilmektedir.
  • Rakip sitelerin sıralandığı anahtar kelimeleri analiz etmelisiniz.
Ahrefs > Content Gap aracıyla kendi siteniz ile rakiplerinizi karşılaştırın.
  • Rakip sitelerin sıralandığı anahtar kelimeleri analiz edin.
Ahrefs veya Semrush gibi araçları kullanıp rakibinizi detaylı analiz edin. En iyi sayfalarını ve kullandığı anahtar kelimeleri inceleyin. Aynı zamanda rakibinizin kategori ve ürün sayfalarının hangi kelimelerde sıralama kazandığını yine bu araçlar yardımıyla görebilirsiniz.
  • Google Anahtar Kelime Planlayıcı ya da SerpTAKİP aracına oluşturduğunuz kelime listesini ekleyerek kelimelerin durumlarını rekabeti analiz edebilirsiniz.
 

8. Blog Sayfası Oluşturun

İşlemsel arama niyetine uygun olarak sayfalar üretir ancak internette yapılan aramaların yaklaşık %80’i bilgilendirici aramalardır. Bu nedenle blog sayfaları nitelikli hedef kitleye ulaşmak için eşsiz bir araçtır. Buradaki potansiyel müşterileri kaçırmamak, marka güvenilirliği oluşturmak ve daha fazla backlink kazanma fırsatı olarak bir blog sayfası oluşturulmadır. Oluşturulan bu blog sayfasında bu içerik pazarlaması stratejileri uygulayabilirsiniz.  

9. E-ticaret SEO Çalışmalarında Sayfa İçi SEO Nasıl Yapılmalıdır?

a) Başlık Etiketine CTA mesajları ekleyin

En ucuz, en kaliteli, ücretsiz kargo benzeri harekete geçirici mesajlar ekleyin. Bu sayede tıklama ve dönüş oranını arttırabilirsiniz.

b) Meta Description bölümlerine anahtar kelimeleri ve CTA ekleyin

En uygun fiyatlar, ücretsiz iade, ücretsiz kargo imkanı, aynı gün kargo, en ucuz ve en iyi gibi değer önerilerini bu alanda sunarak tıklama ve dönüş oranını arttırmak için uygulayabilirsiniz.

c) Kategori ve ürün sayfaları için içerik oluşturun

Google bir süre önce bu sayfalardaki uzun içeriklerden dolayı arama motoru botlarının sayfayı doğru anlayamayabileceğine dair açıklama yapmıştı. Bu nedenle en önde yer alan rakip sayfaları incelenerek buradaki içeriklerin uzunluğunu ve kapsamını belirleyerek doğru briefler çıkartmalıdır. Bu briefler doğrultusunda daha sağlıklı bir içerik metni oluşturulacaktır.  
Yapısal Veri (Schema) kullanın
Yapısal Veri (Schema) kullanın
 

d) Yapısal Veri (Schema) kullanın

E-ticaret platformlarda uygulanabilecek birçok yapısal veri çeşidi bulunmaktadır. Kullandığınız altyapıya göre; Ticimax, İdeaSoft, Shopify, WordPress vb. konular burada önem arz etmektedir. Bu altyapıya göre kullanabileceğiniz yapısal veri çeşitleri de değişiklik gösterecektir. Ürün arama sonuçlarında yorum ve inceleme snippet’i, product schema, ürün özellikleri gibi yapısal veri türünden faydalanarak tıklama oranlarını arttırabilirsiniz.

e) Yinelenen sayfaları No-index etiketi veya Canonical işaretleyin

Site içi arama sayfaları yinelenen sayfalar oluşturacağından dolayı bu sayfaların Google dizinine eklenmesi tarama bütçesini verimsiz kullandıracaktır. Web site içerisinde yapılan arama sorgularının sonuçlarını noindex kuralıyla arama motorları botlarına kısıtlamalısınız. Canonical etiketini ise kategori sayfalarında kullanılan sayfa numaralarında ikinci, üçüncü sayfalar için ana kategori sayfasına işaretleme yapılabilir. Canonical, web site sayfalarının kopya içerik olarak algılanmaması için uygulanan bir optimizasyon işlemidir.

f) Site hızı optimizasyonu yapın

Çeşitli araçlar kullanarak site hızı karşılaştırması yapabilirsiniz. Bu araçlardan biri de web.dev/measure aracıdır. Web.dev ile rakip e-ticaret sitelerini kendi site hızınız ile karşılaştırarak çıkarımlar elde edebilirsiniz. Bu veriler ışığında daha iyisi için çalışmalar yapmalısınız. Site hızı e-ticaret sitelerinde ekstra önemlidir çünkü kullanıcı yavaş bir siteye girdiğinde beklemeden bir diğerine geçiş yapacaktır. Bu geçiş işlemi aynı zamanda dönüşüm oranlarını da yüksek oranda etkileyen bir faktördür.  

10. Mobil uyum kriterlerine dikkat edin

Günümüzde mobil kullanıcı sayısının pc kullanıcıya oranı yadsınamayacak kadar fazladır. E-ticaret siteleri için etkili SEO çalışmalarının önemli unsuru olabilecek mobil uyum kriterlerine de dikkat edilmelidir. Mobil uyumlu bir e-ticaret sitesi olmak artık bir ihtiyaç değil, zorunluluktur. Mobil uyumlu bir e-ticaret sitesine sahip değilseniz, arama sorgularında görünürlüğünüz rakiplere göre düşük olacaktır. E-ticaret platformlarında mobil uyumlu olup olmadığını öğrenmek için, Mobil Uyumluluk Testi sayfasını ziyaret ediniz.  
Mobil uyum kriterlerine dikkat edin
Mobil uyum kriterlerine dikkat edin
 

E-Ticaret SEO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

1. E-ticaret sistemlerinde blog sayfasının önemi var mıdır?

Blog sayfasında paylaşılan ve sıralama kazanmış içerikler, doğru bir stratejiyle oluşturulduğunda sitenin çıkma oranını etkilemektedir. Zeus Dijital olarak birçok projede denenmiş ve uygulanmış blog sayfalarının e-ticaret sitelerinde oluşturulmasının sayfa kalite değerlerini yükseltmesi sebebiyle doğru olduğunu düşünüyoruz.

2. E-ticaret SEO çalışmalarında site içi SEO mu, site dışı SEO mu daha önemli?

E-ticaret sitelerinde SEO başarısını sağlayan tüm parametreler ürün ya da hizmetlerinizin kalitesiyle alakalıdır. Site içi ve site dışında güncel arama motoru kalite yönergelerini uyguladıktan sonra geriye kalan tek önemli rekabet kriteri kalitedir.

3. E-ticaret sitesi SEO hizmeti fiyatları ne kadar?

E ticaret SEO çalışmalarının ücretleri birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. En doğru fiyat bilgisinin verilebilmesi için satış yapılan sitenin, rakiplerin ve anahtar kelimelerin analiz edilmesi gerekmektedir. E-ticaret SEO Hizmeti için tıklayınız.    

Konu Başlıkları

Can Gedik
Can Gedik

Türkiye’nin önde gelen Dijital Pazarlama ve SEO ajanslarından olan Zeus Dijital’in, SEO takımında yer alıyorum. Lisans eğitimimi Düzce Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) bölümü üzerine yaptım ve şu an 2. üniversite olarak Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünü okumaktayım. SEO alanında güçlü ve dinamik ekibimiz ile birlikte müşterilerimizin Olympus’un tepesine tırmanmasında yardımcı oluyoruz. Zeus Dijital’in bir parçası olarak takımda SEO Specialist olarak görev almaktayım. Bu çatı altında birçok markaya SEO hizmeti veriyorum.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1