Keyword Cannibalization Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

Keyword Cannibalization Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?
Keyword Cannibalization anlamına gelen “Anahtar Kelime Yamyamlığı”, web sitenizde yer alan içerikleri aynı ya da benzer anahtar kelimeye odaklanarak hazırladığınızda bir süre sonra SERP sıralamanız bu hata nedeniyle olumsuz etkilenecektir. Literatürde bu duruma Keyword Cannibalization hatası denmektedir. Siteniz büyüdükçe tekrara düşüp içerikleriniz hakkında anahtar kelime yamyamlığına düşebilirsiniz. Böylelikle sayfa otoritesi düşecek ve kendi içerikleriniz birbiri ile rekabet eder duruma gelecektir. Bu nedenle SEO çalışmalarında anahtar kelime yamyamlığının tespiti ve çözümü önemli yer tutmaktadır. Peki, Keyword Cannibalization hatası nedir, anahtar kelime yamyamlığı nasıl tespit edilir ve çözümü seçenekleri nelerdir sorularının cevaplarını sizler için derledik.  

Keyword Cannibalization Nedir?

Keyword Cannibalization, bir sitenin birden fazla sayfada aynı anahtar kelimeyi istemeden hedeflemesi olayına denmektedir. Yani aynı veya benzer anahtar kelimelere odaklanmış iki farklı sayfanın olmasıdır. Bu sayfalar hem birbirileri ile rekabete girer hem de birbirlerinin sıralamalarını aşağıya çekerler. Bu durum sayfa otoritelerinin düşmesine ve sıralama alanlarında ani dalgalanmalara neden olacaktır. Anahtar kelime yamyamlığı birkaç farklı tespit yolu ile belirlenip çözüme kavuşturulabilir. Sayfa kontrollerini düzenli aralıklarla yaparak yığılmanın önüne çekebilirsiniz. Çünkü sayfa sayınız ne kadar çoksa belirleyip çözüme kavuşturmanız da bir o kadar zorlaşacaktır. Yamyamlık hatası, SERP alanlarında listelenen sayfaların sürekli değişmesi sonucu oluşan hem teknik SEO hem de içerik kaynaklı sorunlar oluşturabilir. Rand Fishkin 2007 yılında yayınladığı bir yazı ile keyword cannibalization hatasını kavram olarak dile getirmiştir. Uzunca bir süredir sektörde yaşayan bir konu olsa da son zamanlardaki organik trafikteki olumsuz etkileri daha fazla hissedilmeye başlamıştır. Peki bu olay SEO performansınızda ne gibi sorunlar yaratıyor biraz da bahsetmek istiyorum.  
Keyword Cannibalization Hatası
Keyword Cannibalization Hatası
 

Keyword Cannibalization SEO İçin Sorun Oluşturur Mu?

  • İçeriğinizde kullandığınız anahtar kelimede yüksek sıralama elde etmek istediğinizde diğer benzer içeriğiniz ile çakışabilir. Birbirleriyle rekabet edeceklerdir.
  • Backlink ve tıklanma oranı (TO) gibi faktörler de etkilenebilir. Tıklanma oranınız sayfalar arasında bölüştürülecektir.
  • İçerik sayfasından alacağınız verim benzer bir sayfa daha olacağı için yarı yarıya düşecektir. Yani iki farklı sayfaya ayrışır.
  • Birbirlerinin sıralamasına doğrudan müdahale ederler, ikisi de SERP’te aşağıya çekilir.
  • Semantik SEO açısından bakıldığında bu ilgili iki içerik birleştirilerek daha otoriter ve güçlü bir sayfa oluşturulabilir.
  • Dönüşüm oranını düşürebilir. -Hedeflenmiş kitleyi neden farklı sayfalara bölerek verim azaltalım ki?-
  • Tarama bütçesini efektif kullanamayıp verimsiz sonuçlar elde edilir.
 
Keyword Cannibalization SEO İçin Sorun Oluşturur Mu?
Keyword Cannibalization SEO İçin Sorun Oluşturur Mu?
 

Keyword Cannibalization Hatası Nasıl Tespit Edilir?

1. Google Gelişmiş Operatörleri

Google gelişmiş operatörleri kullanarak yapılan kelime veya kelime öbeği araması yaparak ilgili kelimede index alıp sıralanan ve trafiği bölen sayfaları belirleyebilirsiniz. Örneğin: “Kullanıcı niyeti nedir?” site:zeusdijital.com gibi site parametriklerini kullanarak bir arama yapıldığında, bu kelimede sıralanan ve trafik çalan içeriği bulabilirsiniz. Google gelişmiş operatörler hakkında detaylara ulaşmak için tıklayınız.  

2. Google Search Console

Google’ın bu ücretsiz hizmetini kullanarak anahtar kelime yamyamlığını bulabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Search Console’a giriş yaptıktan sonra performans raporu bölümünde sorgu filtrelemesini kullanmanız. Bu sayede istediğiniz anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz. Ardından alt kategorilerde sayfalar sekmesini seçerek, anahtar kelime raporunu görebilirsiniz. Trafik ve gösterim alan sayfaları görebilirsiniz.  

3. Google Data Studio

StrategiQ’un hazırladığı Cannibalisation Explorer aracını Search Console aracına entegre ederek Google Data Studio üzerinden görselleştirilmiş olarak keyword cannibalization hatasını tespit edebilirsiniz. Cannibalisation Explorer aracının kulumu ve diğer Google Data Studio ayrıntıları için tıklayınız.  

4. SEO Araçları

Google Search Console’a benzer uygulama mantığıyla trafik çeken anahtar kelimeleri ve sayfaları belirlemek için Ahrefs ve Semrush gibi SEO araçlarından da faydalanabilirsiniz. SEO araçlarının ilgili panellerine giriş yaptığınızda bu bölümleri karşılaştırarak bir sonuca varabilirsiniz.  

Keyword Cannibalization Çözüm Yolları?

1. 301 Yönlendirmesi

Sayfaları birleştirdiğinizde ya da birini sildiğinizde daha güçlü ve otoriter olan sayfayı hedef alarak diğer sayfayı ilgili sayfaya 301 ile yönlendirmelisiniz. Bu sayede bağlantı değeri de sayfaya yansıyacaktır.  

2. Canonical Etiketi

Keyword cannibalization hatasında teknik bir çözüm yöntemi olarak bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Canonical etiketi bu hatada, kullanıcı deneyimini (UX) iyileştirmek için kullanılmaktadır.  Aynı sorgudan trafik kazanan iki farklı sayfayı birleştirdiğinizde diğeri silinemiyorsa canonical etiketi uygulamasından faydalanabilirsiniz.  

3. NoIndex Etiketi

Benzer hedeflenmiş sayfalardan gelen trafiği yönlendirmek istediğiniz sayfalarda bu etiketi kullanabilirsiniz. Örneğin, e-ticaret, hizmet sektöründe filtreleme, sayfalandırma gibi yapılar kullanılabilir.  

4. Sayfaları Birleştir

Keyword cannibalization sorun çözümleri arasında ilk akla gelen yöntemdir. Birleştirme işlemi yapıldığında tüm tıklamalar ve backlinkler tek bir hedefte toplanacaktır. Tarama bütçesini verimli ve efektif kullanabilmek için uygulanan en basit yöntemlerden biri.  
Keyword Cannibalization Çözüm Yolları
Keyword Cannibalization Çözüm Yolları
  Bu yazımızda keyword cannibalization nedir, SEO çalışmalarına sorun oluşturup oluşturmadığını, nasıl tespit edilebileceğini ve çözüm adımlarının ne olduğunu anlatmak istedik. Umarım SEO çalışmalarında anahtar kelime yamyamlığı konusunda sizlere faydalı bir içerik oluşturabilmişizdir. Makalemizi beğendiyseniz aşağıdaki yorum alanından yorum bırakabilir ya da arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Konu Başlıkları

Can Gedik
Can Gedik

Türkiye’nin önde gelen Dijital Pazarlama ve SEO ajanslarından olan Zeus Dijital’in, SEO takımında yer alıyorum. Lisans eğitimimi Düzce Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) bölümü üzerine yaptım ve şu an 2. üniversite olarak Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünü okumaktayım. SEO alanında güçlü ve dinamik ekibimiz ile birlikte müşterilerimizin Olympus’un tepesine tırmanmasında yardımcı oluyoruz. Zeus Dijital’in bir parçası olarak takımda SEO Specialist olarak görev almaktayım. Bu çatı altında birçok markaya SEO hizmeti veriyorum.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1