Google Trends Nedir?
İnternet üzerinde aranan kelime yada cümlelerin ne kadar sıklıkla araştırıldığını gösteren araca Google Trends denmektedir. Google tarafından geliştirilen bu yazılım günümüzde birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Aranan kelimenin ne zaman, ne sıklıkla, hangi tarihlerde gibi birçok filtreleme özelliğine erişim sağlayabilmekteyiz. Trends, arama verilerini sadece google üzerinden almakta ve diğer arama motorlarının verilerini kullanmaz. Gündemi takip etmek, blog yada site içeriklerini gündeme göre hazırlamak, dünyada son dakika olayların incelenmesi gibi amaçla birçok kişi bu aracı kullanmaktadır. Google Trends ile birlikte aradığınız kelime yada cümleleri farklı filtrelemeler ile sıralayabilirsiniz. Ürün kategorisi, konum, başlık vb birçok filtreleme sizleri beklemektedir.Google Trends Ne İşe Yarar?
Google Trends, google üzerinde araştırma yapılan herhangi bir kelimenin popülerlik düzeyini belirlemektedir. Zaman periyotları üzerinden birçok farklı araştırmalar yaparak en doğru sonuçları kullanıcılarına sunmaktadır. Bunun yanında yaptığı arama araştırmalarını bölgesel filtreleme şeklinde de gerçekleştirmektedir. Genel olarak gündem ve trend haberler için bu araç kullanılmaktadır. Siteye giriş yaptığınızda ilk olarak dünyada ve ülkemizde popüler aramalar şeklinde bir tablo çıkmaktadır. Buradan da kolaylıkla gündemi takip edebilmekteyiz.Google Trends Nasıl Kullanılır?
Google trends kullanımı son derece basit ve kolay adımlar şeklinde ilerlemektedir. Dilerseniz sizler için hazırladığım kısa rehber listemi paylaşmak istiyorum. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur.- İlk olarak Google Trends sitesine girelim.
- Arama motoru kısmına araştırmak istediğimiz kelime yada cümleyi yazın.
- Enter tuşu ile arama yapalım.
- Karşımıza grafik ve istatistikler çıkacaktır. Bu ekran üzerinden araştırma yaptığınız kelime ile alakalı onlarca farklı araştırmaya ulaşım sağlayabilirsiniz.
ayrıca bkz: Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?
Google Trends Filtreleme Özellikleri
Araç içerisinde bazı farklı filtreme özellikleri yer almaktadır. Örnek olarak ‘Zeus‘ kelimesini baz alabiliriz. Arama kısmına Zeus yazdığımda üst kısımda bazı seçenekler yer almaktadır. Bu seçenekler kelimenin hangi tarihlerde, hangi zamanda, hangi kategoride gibi farklı filtreleme seçenekleridir. Liste halinde kısaca bu filtrelemeleri paylaşmak istiyorum.- Karşılaştırma: İki farklı kelime yada cümlenin arama hacmini karşılaştırmaktadır.
- Ülke: Aranan kelimenin hangi ülke üzerinde ne kadar arama hacmine sahip olduğunu göstermektedir.
- Tarih: Ay, gün yada saat seçenekleri ile zaman dilimini detaylandırabiliyoruz.
- Kategoriler: Hangi sektör üzerinde (alışveriş, eğitim vb) kelimenin kullanıldığını göstermektedir.
- Google Web Arama: Araştırmış olduğunuz kelimenin google web arama, görseller, haberler yada youtube platformunda ki hacmini göstermektedir.
Konu Başlıkları