En Sık Kullanılan Sosyal Medya Terimleri
Listeye eklemiş olduğum terimler genel olarak en çok merak edilenlerdir. Eğer sizlerin de merak ettiği ve cevabını bulamadığı terim varsa, yorum kısmında bizlerle belirtebilirler.- Retweet: Bir başkasının atmış olduğu tweeti, kendi profiliniz üzerinde paylaşma anlamına gelmektedir. (Twitter)
- Repost: Bir başkasının paylaşmış olduğu video yada fotoğrafı kendi hesabınızda paylaşmanız anlamına gelmektedir. (İnstagram)
- Bio: Genel olarak profillerinizde yer alan biyografilerin kısaltılmış ismidir. İnstagram uygulamasında birçok kişi tarafından kullanılmaktadır.
- TBT: Geçmiş zamanlara ait olan fotoğraf yada video arşivinin paylaşılması durumunda kullanılmaktadır. Açılımı ”Throwback Thursday”dir. Bu sebepten dolayı genel olarak perşembe günü paylaşım yapılmaktadır.
- DM: Direkt mesaj olarak geçen bu terim, genel olarak instagram üzerinde mesaj kısmında kullanılmaktadır.
- Story: Sosyal medya uygulamalarında kullanılan bu terim, 24 saat içerisinde silinen fotoğraf yada video anlamına gelmektedir.
- Organic Page Reach: Hesapların reklamsız organik bir şekilde ulaşmış olduğunuz kullanıcı sayısıdır.
- Page Reach: Google yada diğer arama motorlarından araştırma yaparak sizinle iletişime geçen kişilerin sayısını gösterir.
- Page Impressions: Sayfanızda yada blog adresinizde içeriklerinizin gösterim sayısıdır.
- Like: Birçok kişi tarafından kullanılan bu terim, beğeni anlamında kullanılmaktadır. Genel olarak ‘like at’ gibi terimler günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.
- Total Following: Birçok sosyal medya üzerinde kullanılan Total Following, takip edilen kişi sayısı olarak Türkçemizde çevrilmektedir.
- Total Followers: Türkçe anlamı profilinizi kaç kişinin kullandığı anlamına gelmektedir.
- Block: Türkçe’ye engelleme olarak çevrilen bir terimdir. Bu terim ile birlikte kişiler etkileşim yada iletişim halinde olan kişileri engelleyebilmektedir.
- Click: En çok kullanılan sosyal medya terimleri listemizde Click yer almaktadır. Türkçe kelimeye çevirdiğimizde tıklama anlamına gelmektedir.
- Caption: Yapmış olduğumuz paylaşımların açıklamasına verilen isimdir. Türkçe dilinde gönderi açıklaması olarak çevrilmektedir.
- Check-In: Sosyal medyada kullanıcıların fiziki bir şekilde coğrafi alanları ziyaret ettiğini bildirmesine Check-In denmektedir.
- Spam: Sosyal medya paylaşımında, paylaşımlarını görmek istemediğiniz kişileri spam özelliği ile birlikte engelleyebilirsiniz.
- Spend: Reklamcıların kullandığı bir terimdir. Yayınlanmış olan reklamların ne kadar sürede ne kadar ücret harcadığını göstermektedir.
- Influencer: Sosyal medya üzerinde serbest iş şeklinde çalışma yapan kişilerdir.
- Chatbots: Mesajlaşma uygulamalarında simüle edilmiş olan görevleri, yerine getirme amaçlı kullanılan yapay zeka botlarıdır.
- Mentions: Twitter kullanıcılarının sıklıkla kullandığı bir terimdir. Türkçeye bahsetme olarak çevrilmiştir. Genel olarak kişiler paylaşım yaptıkları tweetin önüne @ işareti ekleyerek kullanıcı adını yazmaktadırlar.
- Share: Neredeyse her sosyal medya uygulamasında yer almaktadır. İngilizceden gelen bu terim Türkçede paylaşma anlamına gelmektedir.
- TT: Trending Topic anlamına gelmektedir. Gündemde trend olan konular anlamına gelmektedir.
ayrıca bkz: Google Index API Nedir? Nasıl Kurulur? (Tam Rehber)
Burada yer alan terimlerde sosyal medya terimleri ve anlamları olarak bilinmektedir. Sizler için en güncel ve bilindik terimleri listeye eklemeye çalıştım. Son zamanlarda özellikle forum ve soru-cevap sitelerinde bu konu üzerinde muhabbetler dönmekteydi. Bende birçok kişinin faydalanması adına bu tür bir makale hazırlamak istedim. Sizlerde konu ile alakalı görüş ve bilgilerinizi aşağıda yer alan yorum kısmına yazarak belirtebilirsiniz. Ayrıca listede yer almayan ve sizlerin bilmiş olduğu terimleri de yorumlarda belirterek bizlerle paylaşabilirsiniz.