Opencart Nedir? Neden Tercih Edilir?

Opencart Nedir? Neden Tercih Edilir?

Opencart Nedir?

Opencart, internetten alışveriş yapılacak sitelerin temelini oluşturan MySQL veri tabanlı, Php yazılım dili ile yazılan açık kaynaklı kod sistemidir. E-ticaret sitelerinin büyük bölümü Opencart sunucu ile yönetilir. Ücretsiz ve açık kodlu ve geliştirilir bir e-ticaret platformu olmasından dolayı e-ticaret sektöründe tercih edilen scriptlerdendir. İnternette alışveriş fırsatı sağlayan e-ticaret yazılımlarına script denir. Özel istekle gelişimi sağlanan scriptler ve açık kaynak scriptler fazlasıyla ilgi görür. Opencart, script hizmetlerindendir.

 Opencart Neden Tercih Edilir?

Opencart’ın tercih edilmesinin en büyük sebebi, kullanıcının dostu olması ve kod bakımından da akıcılığı ve sadeliği ile ön plandadır. Kurulumu da oldukça basittir ve kolay ara yüzü ile de kullanım rahatlığı sağlar. SEO uyumlu olduğundan Google gibi arama motorları aramasında site üst kısımlarda yer alır. Fazla sayıda Opencart tema ve eklenti seçenekleri olduğundan ihtiyaca ve zevke uygun olanları seçerek kullanımda bulunabilirsiniz. Opencart PHP yazılım dili ile MySQL veri tabanlı platformundan dolayı ihtiyaca göre kolaylıkla geliştirmeler yapılabilmektedir. Kişi, kendi hosting paketini veya sunucusunu yazılımda bulundurabilir. Sınırsız kategori, üretici ve ürün eklemesinde bulunabilirsiniz. SLL sertifikası alarak, bütün bankaların sanal pos sistemini kullanabilir ve API desteği ile ihtiyaç duyulan entegrasyonlar yapılabilir. Muhasebe entegrasyonu sağlayarak muhasebe hesapları ile uyum sağlayarak çalışabilirsiniz. Opencart’ta birçok modül bulunur. Ödeme yönetimi ve pazarlama kargo yönetimi gibi modellerle müşterilere alışveriş deneyimi sağlayabilirsiniz. Ödeme yönetimi ile ilgili modül entegrasyonu ile ödeme yöntemini gelişen sistem altyapısı ile kullanıma sunar. E-ticaret güvenlik modülü ile müşterileri güvende tutar. Opencart, ücretsiz script hizmetinden dolayı e-ticaret sektöründe çok ilgi görmektedir. Açık kodlu yazılımdan dolayı kişi yazılıma ekleme ve değişiklikler yapılabilir. Geliştirilebilir olmasının dışında kolaylıkla kullanılması, modüllerin ve eklentilerin fazla sayıda bulunması, entegrasyon salma, görsel temasların fazlalığı, video destek ve Türkçe portalında yer alması fazla ilgi görmesinin sebeplerindendir.

 Opencart Kurulumu Nasıldır?

Kurulumu yapmak için Linux işletim sisteminde çalışmakta olan sunucu ya da web hosting hizmetine sahip olmalısınız. Eğer bu hizmetlerden biri varsa Opencart resmi sayfasına giriş yaparak gerekli olan dosyaları bilgisayara indirebilmek yeterlidir. Zip formatında olan dosyaları klasöre çıkartmalısınız. Yüklemeyi gerçekleştirmek için indirilen Opencart dosyaları olan upload klasöründe yer alan ‘’config-dis.php’’ belge adını ‘’config.php’’ , ‘’admin/config-dist.php’’ belge adını ‘’admin/config.php’’ olarak değiştirin. FTP programı ile hosting hesabına bağlanarak Opencart dosyasını sitenin çalışılacak ‘’public-html’’ klasörüne kopyalamalısınız. Kopyalandıktan sonra Opencart yazılımının çalışması için veri tabanı dosyası oluşturmalısınız. Kullanıcı adı ve şifre ile cPanel’e girmelisiniz. Sonrasında açılan sayfada MySQL Veri Sihirbazı/MySQL Database Wizart menüsüne tıklayarak oluşturulmak istenilen veri tabanının adı, kullanıcı adı ve şifreyi oluşturmalısınız. Kullanıcı veri tabanı yetkinliğini belirlemelisiniz. Hosting veri tabanı kurulumundan sonra tarayıcıdan alan adı ile web sitesini açmalısınız. Web sitesi açıldıktan sonra karşınıza hazır tasarım çıkmaktadır. İlk olarak lisans sözleşmesini kabul etmelisiniz. Sonra ‘’pre-installation’’ aşamasına geçildiği zaman sistem, gereksinmelerin uygunluğu ve dosyaların ‘’yazma izni’’ni kontrol edecektir. Yazma izni yolsa eğer FTP dosyanızdan ilgili dosyaları bulmaktadır. Sağ tıklama yapılarak ‘’dosya izinleri’’ sekmesine girmelisiniz. Açılacak pencerede sayısal değer kısmına 0755 yazarak onaylamalısınız. Sonraki adımda da oluşturulan veri tabanı bilgilerini girmeniz istenecektir. Boş olan kısımları doldurarak ‘’continue’’ butonuna basıp kurulumu tamamlamalısınız. Opencart dersleri ile opencart konusu ile kendi gelişiminizi sağlamanız mümkündür.

 Opencart’ın Avantajları

Kolay kurulum ve kullanıcı dostu ara yüzü ile yönetimi oldukça basittir. PHP tabanlı ve MySQL veri tabanı kullanılan açık kaynak kodlu platform olduğundan kolayca geliştirmeler sağlayabilirsiniz. Sınırsız ürün, kategori ve üretici eklemesi yapabilirsiniz. SSL sertifikası alınması durumunda tüm bankaların sanal pos sistemlerini kullanabilirsiniz. API desteği ile gerekli olan entegrasyonları sağlayabilirsiniz. Birçok eklenti ve tema ile istediğiniz gibi özelleştirme yapabilirsiniz. Muhasebe entegrasyonu ile kolaylık sağlamaktadır. Pazarlama ve ödeme yönetim modülü, kargo yönetim sistemi gibi birçok modül ile müşterilere kolaylık ve keyifli alışveriş sunar.

Ayrıca bkz: Bir Büyüme Pazarlamacısı (Growth Marketer) Ne Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

 Opencart’ın Özellikleri

Opencart özelliklerinden biri de, çoklu dil yapısıdır, çoklu para birimi ve de vergi türünü destekleyerek Global E-ticaret isteyen bütün işletmelerin, interaktif mağazaları istenilen ülkeye göre para birimi ve ülke yönlendirmesi ile kullanılabilmektedir. Opencart ile çok sayıda mağaza oluşabilir ve tümünü tek bir yerden yönetebilirsiniz. Ürünleri farklı olan mağazalarda ve farklı fiyatlarda görüntülenecek biçimde ayarlanabilir. Bütün mağazalar için farklı temalar da seçilir ve rahatlıkla kullanım sağlayabilirsiniz. Opencart kurulumu, kullanımı ve de bütün geliştirmeleri basittir bu da Opencart’ın kaynak kodu kolaylıkla özelleşebilir ve yeni modüler sistemler oluşturabilirsiniz. Opencart birçok ücretsiz tema ve modülleri olan yapıdır. Opencart, modellerinin birçoğunu, normal web sitelerine tasarlanan WordPress’in aksine E ticaret için tasarlamaktadır. Opencart, web siteleri için yedekleme ve geri yükleme de sağlamaktadır. Opencart, çok gelişmiş olan rapor sistemi ile günlük ve haftalık hatta aylık toplam satış miktarını gösteren admin paneli de bulunmaktadır. Opencart’ın diğer özelliği de, istenilen sayıda ürün eklemeleri yapılabilmektedir. Alt kategorilerdeki benzer ürün ve markaların önerilmesi ile müşterilerin ürünlere puanlama yapması gibi puanlama sistemi modülleri de bulunmaktadır.

 OpenCart Temaları

Çok sayıdaki uzantı seçeneği dışında, OpenCart ayrıca çevrimiçi mağazaları daha çekici hale getirebilmek için oldukça geniş bir tema seçeneği sunmaktadır. Fakat çevrimiçi mağaza için belirlenen düzen türü aranıyorsa, temaları mağaza türlerine göre ayıracağınız OpenCart temalarını deneyebilirsiniz. Kodlamalarda iyi olan ya da OpenCart teması oluşturabilmek için geliştiricileri işe alan diğerlerinin, özellikle kendi Pazar ihtiyaçları ve amaçlarına yönelik oluşturulan son derece optimize edilen teması vardır. Fakat teknik erişilebilir sahibi olabilmek ve çoğu zaman mümkün olmaz. Bu durumlarda, çeşitli OpenCart tema oluşturucu büyük yarar sağlamaktadır. Temayı istenilen şekilde oluşturmak için yeterli esneklik ve araçlar sağlamaktadır.

 OpenCart Hangi İşletmelere Uygundur?

Her tür sektörden küçük ve orta ölçekli işletmeler, herhangi bir kodlama bilgisi olmayı gerektirmeyen OpenCart ile bilgi işlem personeli veya web tasarımları için bütçe ayrımı sağlamadan kısa zamanda e-ticaret siteleri oluşumu sağlayabilir ve hemen sipariş alınabilir. Ayrıca, PHP tecrübesi olan geliştiricilerin başka bir yerde olmayan özelleştirme araçlarına sahip e-ticaret siteleri yapmaları için de OpenCart iyi bir platformdur.

 OpenCart Sipariş Gönderim Seçenekleri

Web sitesi içerisinde önemli noktalardan birisi sipariş gönderim seçenekleridir. Gelen siparişe yönelik uygun gönderim seçeneğinin olması, talebin artmasını sağlamaktadır. OpenCart sistemi, ihtiyaca yönelik özelleşen çeşitli gönderimler bulunmaktadır. Web sitesine gelen ziyaretçiler, kendilerine göre uygun olan gönderimleri sistemden seçebilirler. Bu seçeneklerden sabit fiyat, ürünler başına gönderim, ağırlıklara yönelik gönderim, mağazadan gel al teslimat, ücretsiz gönderim ve UPS gibi sistemler ile gönderim seçenekleri bulunmaktadır. Web sitesi için bu gönderimlerden herhangi birini ya da birkaçını işaretleyerek kullanabilirsiniz. Gönderim seçeneğini seçebilmek için sistem araçları içinde gönderim seçeneklerinden, istenilen çeşitleri hizmet imkanına göre belirleyebilirsiniz.

 OpenCart Satış Raporları

Satış raporları, siteden yapılan satışların günlük, haftalık, aylık ve yıllık analizler ile sizlere sunulmasını sağlamaktadır. Sistem üzerinden mağazanın satış istatistikleri ve çeşitli analiz tablolarını görebilirsiniz. Sistemde 3 farklı rapor vardır. Bu raporlardan satış raporu işe satışı gerçekleşen ürünlerin istatistikleri rahatlıkla görülebilir. İncelenen ürünler de ise, görüntülenme sayısı en çok olan ürünleri inceleyebilmeye fırsat tanımaktadır. Satın alınan ürünlerin raporu, mağaza içinde en fazla tercih edilen ürünlerin istatistiğini göstermektedir. Bu raporlar ile mağaza detaylı istatistiği incelenebilir ve web sitesi performansı değerlendirilebilir.

Konu Başlıkları

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1