Müşterilerin sırları: Demografik Segmentasyon Nedir?

Müşterilerin sırları: Demografik Segmentasyon Nedir?
“Demografik segmentasyon nedir?” sorusunun cevabını bilmeden müşterilerinizin alışveriş alışkanlıklarını tamamen anlayamazsınız. Bu konunun daha iyi anlaşılması için segmentasyon kelimesinin irdelenmesi gerekiyor. Pazarlama sektöründe segmentasyon (bölümleme) denildiğinde aklınıza müşterilerin daha önceden belirlenen kategorilere göre sınıflandırılması gelmelidir. Kesmek, bölmek ve yerleştirmek anlamına gelen segmentasyon kelimesinin kökü olan segment ise yerine göre bölüm veya kısım anlamında kullanılıyor.

Demografik segmentasyon nedir?

Hedef kitlelerinizin coğrafya, yaş, eğitim, meslek ve gelir gibi önemli verilere göre sınıflandırılmasını istiyorsanız bu yöntemden yararlanmalısınız. Böylece onlar için özel kampanyalar hazırlayabilirsiniz. Zira genelde her kampanya bütün insanlara hitap etmez. Kaynaklarınızı ve zamanınızı daha verimli bir şekilde kullanmanızı sağlayan bu yöntem sayesinde daha fazla yankı uyandırabilen kampanyaları daha fazla kişiye ulaştırabileceksiniz. Müşterilerinizin arzuları, ihtiyaçları, korkuları, hayalleri ve acıları onların sosyal statüsüne göre değişir. Birbirinden farklı olan insanların ortak noktalarını bulup onların isteklerine cevap vermelisiniz. Meredith Hill herkese hitap etmenin aslında kimseye hitap etmemek olduğunu düşünüyor. Bunun dışında Accenture tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 91’i kendisine özel olarak hazırlanan promosyonları ve önerileri daha çok dikkate alıyor. Demografik segmentasyon konusunda son derece bilinçli olmalısınız çünkü müşteri kitleleriniz hakkında yanlış varsayımlar yapmak istemezsiniz. Mevcut veya potansiyel müşterilerin size karşı yabancılaşmasına neden olmanız, sizden istenilenlere karşı sağırlaşmanız ve diğer insanların nelere ilgi gösterdiğini anlayamamanız bir segmentasyon sürecinin yanlış yönetilmesinden dolayı meydana gelen sorunlardır ve bunlar başınızı ağrıtır. Demografik segmentasyon nedir Bu süreci doğru bir şekilde yönetmek için size 5 adet örnek getirdik. İlk örnek coğrafya ile ilgili. Coğrafi segmentasyon, analiz etmek ve üzerinde yoğunlaşmak istediğiniz müşteri kitlelerini coğrafi konumlara göre sınıflandırır. Türkiye’nin dört mevsime aynı anda ev sahipliği yapabildiğini biliyoruz. Bu bağlamda İzmir’de hava sıcak olduğu için kısa kollu kıyafetlere rağbet gösterilirken Kars’ta havanın soğuk olması nedeniyle kazaklara ilgi gösteren binlerce kişi ile karşılaşabilirsiniz. Müşterilerinizin vakit geçirdiği yerler onların alışveriş alışkanlıklarını doğrudan etkiler. Z kuşağı, Y kuşağı veya milenyum kuşağı gibi kuşaklar yaş aralıkları ile ilgilidir. Bu grupların hayata bakış açısı bazı konularda birbirinden çok farklı. Bazen ise bu grupların alışveriş konusunda benzer davranışlar sergilediğini görüyoruz. Her nesil kendisine ait olan değişilmezler ve tercihler doğrultusunda yaşar. Bir film Y kuşağı tarafından iltifatlara boğulurken aynı film Z kuşağı tarafından eleştiri yağmuruna tutulabilir. Hamlelerinizi hangi yaş grubunun neye ilgi gösterip neye ilgi göstermediğine dikkat ederek yapın. Demografik segmentasyon

Kişiye özel kampanyalar üzerinde çalışın!

Eğitim segmentasyonu insanları vasıflarına göre sınıflandırmanızı sağlar. Birçok insan mezun olduğu bölümün ona sunduğu iş alanlarındaki kültürün etkisi ile alışveriş yapar. Meslek segmentasyonu ise insanları mesleğine, kıdemine ve unvanına göre sınıflandırır. Birçok B2B (işletmeden işletmeye) markası hedef kitlelerini mesleklere göre sınıflandırır. Siz de aynı yolu izlemelisiniz çünkü kendi sektöründe sözü geçen kişilerin sizi tercih etmesi ilgili sektörde çalışan birçok bireyin sizin ürünlerinizi satın almasını sağlayacak. Gelir sınıflandırması da mevcut ve potansiyel müşterilerinizi gelir seviyesine göre sınıflandırıp kitlelerin kazancına uygun olan ürünleri piyasaya sürmenizi sağlar. Böylece insanların alım gücü sizin onlardan talep ettiğini ücret ile uyumlu olur. Günümüzde jenerik pazarlama kampanyaları eskisi kadar verimlilik sağlamıyor. İnsanların duygularına ve sosyal statüsüne hitap etmek zorundasınız. Her müşteri kitlesinin kendisine ait olan ve kutsal olarak nitelendirdiği ritüeller var. Alışılmışın dışına çıkmayı ve aynı anda birden fazla müşteri kitlesine odaklanmayı bir an önce öğrenmelisiniz. Demografik segmentasyon bu yüzden var! Bu yazıyı hazırlarken Hubspot tarafından yayımlanan ve başlığının adı What Is Demographic Segmentation, & How Do You Do It? olan bir makaleden yararlandık. Siz müşterilerinizi hangi kriterlere göre sınıflandırıyorsunuz? Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile. Sizin kazancınız bizim emanetimizdir!
Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1