A/B Test Nedir, Nasıl Yapılır?

A/B Test Nedir, Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda A/B testi nedir, nasıl yapılır, neden önemlidir, A/B testi araçları ve örnekleri gibi birçok konuda merak edilen konuları anlatmaya çalışacağız. Sizler de A/B testi hakkında aradığınız cevapları bulmak istiyorsanız hemen detayları inceleye başlayabilirsiniz.  

A/B Testi Nedir?

A/B testi, bir web sitesinin ya da uygulamanın iki versiyonunun birbiriyle karşılaştırarak hangisinin daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Sürecin sonunda elde edilen verilere bakıldığında hangi sayfanın daha kullanışlı ve istenilen amaca uygun olduğunu belirleyebilirsiniz. Sonuçlar istatistiklere dayandırıldığı için tamamen deneyseldir.  

A/B Testi Neden Önemlidir?

Tasarımsal bir gelişim, herhangi bir sorunu çözümü ya da çalışmakta olan elementlerinizi daha iyi versiyonlarını aramak istiyorsanız bu sonucu elde etmenizin yollarından biri de A ile B konumlarındaki varyantları teste etmektir. İstediğiniz performans çıktılarını elde edip edemeyeceğiniz görmek için farklı yöntemlere başvurmalısınız. AB testi gerek özellikleri gerek sunmuş olduğu test araçları ile bu ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bu sayede bir şirketin pazarlama stratejilerine, web sitelerine ve uygulamalarına dair kararlar verirken daha fazla bilgiye sahip olmanıza imkan sağlar. Tahminlerle değil, reel sonuçlar üzerinden ilerleyebilir ve öngörülebilir olan değerlerden faydalanarak kararlar alabilirsiniz.  
A/B Testinin Önemi
A/B Testinin Önemi
 

A/B Testi Nasıl Yapılır?

Her bir A/B testi için durum ve sorunlar farklıdır. Bu nedenle A/B testi yaparken genel çerçeveler bulunur. Bu genel çerçeveyi ise aşağıda verilmektedir:  
  1. Verileri Toplama: Herhangi bir işleme başlamadan önce web sitenizin veya uygulamanızın durumunu bilmeniz gerekmektedir. Google Analytics bu konuda yardım alınabilecek en kapsamlı ve güvenilir araçlardan biridir.
Sürece nereden başlamanız gerektiğine dair bilgileri sağlamanız için gerekli olan temel adımdır.
  1. Hedefleri Belirleme: Varyasyonun orijinal sürümden daha başarılı olup olmadığını belirlemek için kullandığınız metriklere dönüşüm hedefi denir. Bu hedefler örneğin bir düğmeyi tıklayıp kullanıcıyı ürün satın almaya teşvik edebilir ya da e-posta kayıtlarına bağlanmayla ilgili herhangi bir şey olabilir. Bu metrikleri takip edebileceğiniz oran ise dönüşüm oranıdır.
  2. Hipotez Oluşturun: A/B testi için hedef belirledikten sonra, var olan sürümden daha iyi olacağını düşündüğünüz için “Neden AB testi?” fikirleri ve varsayımları oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bir hipotez oluşturduğunuzda bu hipotezleri aralarında öncelik sırasına göre sıralayın.
  3. Bir Değişken Yarat: AB test yazılımınızı kullanarak testi uyguladığınız sitede ya da uygulamada deneyin bir öğesinde istediğiniz değişiklikleri yapın. Bu, bir butonun yerini değiştirmek olabilir veya düğmelere farklı renkler vermek olabilir tamamen özelleştirebilirsiniz.
  4. Testi Çalıştırın: A/B testi yaparken dikkat edilecek bazı unsurlar vardır. Bu noktada kitlenizi adil bir şekilde ayırmalısınız. İki varyasyonu da aynı anda teste başlatın. Testin yapılacağı süre de önemli olan bir diğer faktördür. Testin gerçekleştiği platformda gerçekleştirilen her tecrübe ile bir etkileşim ölçülür, sayılır ve her biri nasıl performans gösterdiğini belirlemek için kıyaslanır.
  5. Sonuçları Analiz Edin: Testi tamamlandıktan sonra sonuçları analiz etmenin vakti geldi. AB test aracı, deneydeki verileri sunar ve sayfanızın iki sürümünün de nasıl bir performans gösterdiğini istatistiksel olarak anlamlı bir çıktı verecektir. Testin sonucu ne olursa olsun bir A/B testi hesaplayıcı kullanarak bu sonuçtan emin olmalısınız.
 

A/B Test Araçları

Birbirinden farklı birçok A/B test aracı bulunmaktadır. Bu test araçlarından en popüler olanlarını sizlerle paylaşıyorum:  

Google Optimize

Google Analytics verilerini kullanarak kullanıcılara ücretsiz bir şekilde detaylı hedefleme ve gelişmiş istatistiksel modelleme özellikleri sunmaktadır. Google Optimize aracı ile web sitenizin önemli unsurlarını analiz ederek iyileştirilmesi gereken alanları pratik bir şekilde belirleyebilirsiniz.
Google Optimize
Google Optimize
 

Clickflow

SEO çalışmalarındaki verimliliği artırmak için tasarlanmış son derece kullanışlı bir araçtır. Google Search Console ile entegre ederek test etmek istediğiniz URL’leri kolayca ekleyebilirsiniz. Clickflow, organik gösterim sayısı yüksek ama dönüşüm almayan sayfalara yönelik iyileştirmeler konusunda faydalı öneriler sunar. Ücretli bir A/B test aracıdır.
Clickflow
Clickflow
 

Visual Website Optimizer

VWO, çoklu değişken testi ve yüzlerce fikir kombinasyonunu farklı aynı anda test etmesiyle kullanıcıların severek kullandığı popüler A/B test araçlarından biridir. Microsoft, Foursquare gibi önemli referansları olan VWO, kullanıcılara ücretli olarak kullanım imkanı sunmaktadır.
Visual Website Optimizer
Visual Website Optimizer
  Bunlara ek olarak Optimizely, Vertster, Max A/B, Performable ve Genetify araçları da kullanılan diğer test araçlarıdır.  

A/B Testi İle SEO Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Yukarıda da bahsettiğimiz A/B testing araçları Google ile entegre bir şekilde çalışabilmektedir. Bu durum Google’ın A/B testi yapılmasına izin verdiğini ve kullanıcıları bu yönde teşvik ettiğini gösterir. A/B testi, daha iyi bir UX (kullanıcı deneyimi) skoru elde etmek için yapılan çalışmalardan biridir. Ayrıca Google’ın yaptığı resmi açıklamalara göre, web sitenizde yaptığınız AB testleri sıralama sonuçlarını kesinlikle olumsuz etkilememektedir. Fakat, A/B testini farklı bir amacı gerçekleştirmek ve illegal bir işlem yapmak için kullanırsanız elbette bunun SERP sıralamanıza olumsuz yansıyacağını söyleyebiliriz.  

AB Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  1. A/B testinden önce kıyaslanacak değişkenler tanımlanmalı ve mevcut performans değerleri hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olunmalıdır. Aksi halde değişlikten elde edilen çıktıyı yorumlamakta ve analiz etmekte başarısız olunabilir.
  2. Test esnasında aceleci davranmayın. İstatistiksel anlamı olan sonuçlara ulaşana kadar testi sürdürmelisiniz. Trafik yoğunluğu ile testin gerçekleşme süresi paraleldir. Eğer trafik yoğunluğunuz az ise test süresi de uzayacaktır. Bu nedenle aceleci davranmamalısınız.
  3. A/B testinizi kurgularken trafiğinizin değişkenlerinize eşit bir şekilde dağıldığından emin olun.
  4. Kullanıcı davranışları haftalık, aylık değişeceği gibi mevsimsel olarak da değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hedef kitle seçimine dikkat ederek bu durum değişikliğini de göz önünde bulundurmalısınız.
 

A/B Testi Örnekleri

  Örnek 1: Olympic Store’un Satın Alma Sayfası Olympic Store, önceleri web site ziyaretçilerini üye olmaları için direten bir yapıya sahipti. A/B testi sonucunda satın alma sayfasında uygulanan değişiklik ile beraber satışlarını %21,8 oranında arttırmayı başarmıştır. Örnek 2: Highrise’ın Başlık ve Altbaşlık A/B Testi A/B testi sonucunda içerik başlıklarında değişikliğe giden Highrise’ın yeni başlık yapısıyla tıklama oranını %30 oranında arttırmıştır. Örnek 3: Groove’un Yeniden Tasarlanan Landing Page’i Groove markasının Landing Page’i üzerinde uygulanan AB testi sonucunda elde ettiği satış performansı %2,3’ten %4,3’e yükselmiştir. Örnek 4: Yuppiechef’in Navigasyon Menüsü Testi Yuppiechef, A/B testi sonucunda web sürümündeki tasarımından navigasyon menüsünü kaldırdığında kullanıcı etkileşimini %100 oranında arttırdığını fark etti. Örnek 5: Achmea’nın CTA Testi Achmea, CTA testi yaparak formlarının asıl aksiyonu alması gereken butonlarının hemen altına ek bir link olarak tasarladı. Sayfayı LinkedIn üzerinde paylaşmaya yardımcı olan bu link ile asıl CTA butonunun tıklanma oranı %244,7 oranında arttırdı.   Bu yazımızda A/B testinin ne anlama geldiğini, nasıl çalıştığını, uygulanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve uygulayan markaların nasıl birer örnek olduğunu açıkladık. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Beğendiyseniz paylaşmayı ve aşağıdaki alandan konu hakkında yorum bırakmayı unutmayınız!

Konu Başlıkları

Can Gedik
Can Gedik

Türkiye’nin önde gelen Dijital Pazarlama ve SEO ajanslarından olan Zeus Dijital’in, SEO takımında yer alıyorum. Lisans eğitimimi Düzce Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) bölümü üzerine yaptım ve şu an 2. üniversite olarak Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünü okumaktayım. SEO alanında güçlü ve dinamik ekibimiz ile birlikte müşterilerimizin Olympus’un tepesine tırmanmasında yardımcı oluyoruz. Zeus Dijital’in bir parçası olarak takımda SEO Specialist olarak görev almaktayım. Bu çatı altında birçok markaya SEO hizmeti veriyorum.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1