Google Algoritması Nedir?

Google Algoritması Nedir?
Google algoritması son dönemde revaçta olan bir konudur. Google geçtiğimiz günlerde yılda birkaç kez yaptığı çekirdek güncellemelerinden birini duyurdu. Mayıs 2022 çekirdek algoritma güncellemesi SEO açısından birçok yeni özellik ile geliyor. Bu süreçte site trafiğinizde ve sıralamanızda dalgalanmalar olabilir. 1-2 haftalık dilimde sitede radikal değişikliğe gidilmemesi gerekmektedir. Peki nedir bu Google algoritması? Gelin birlikte bu konunun temeline bir el atalım.  

Algoritma Nedir?

Konuya başlamadan önce en temele inerek ilk önce algoritma nedir net bir şekilde tanımlayalım. Bir problemi çözmek veya belirtilmiş bir amaca ulaşmak için planlanan yola, takip edilen işlem adımlarına algoritma denir. Başlangıcı ve sonu olan, optimum çözümü veren adımların kümesidir tanımıyla teknik bir açıklama da yapabiliriz. Örneğin yemek pişirmek, kahve hazırlamak, alışveriş yapmak ya da bir uygulama yazmak bunların hepsini yaparken bir akış şemasını takip ederiz. Bunlar da algoritma için verilebilecek en basit örneklerdir. Algoritma kavramını öğrendiğimize göre artık biraz daha teknik konulara giriş yapabiliriz.  

Başlıca Google Algoritmaları Nelerdir?

Google algoritmasını temel ve küçük güncellemeler olarak iki ayrı parçaya bölebiliriz. Google, yılda 1 veya 2 temel algoritma güncellemesi yayınlamaktadır. Bu temel güncellemeler SEO çalışmaları yürüten kişiler arasında oldukça ses getirmektedir. Kendini sürekli yenileyen ve güncelleyen bir yapıda olan Google için güncellemelerin takibini yapmak oldukça önem arz etmektedir.  

2011 – Panda Algoritma Güncellemesi

Panda, ilk olarak Şubat 2011’de web sitelerinde spam ile mücadele etmek adına piyasaya sürüldü. Çıkış yaptığı dönem “Content Farm” sorununu ortadan kaldırmak için tasarlanmıştı. Bu sorun kullanıcı deneyime negatif etki ediyordu. Bu nedenle kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve kalite sınıflandırması yapabilmek adına Panda algoritması güncellemesi oluşturuldu. Piyasaya sürüldüğü zaman kalitesi düşük sayfalarda, zayıf içeriklerde ve spam hedef anahtar kelimeler üzerinde güçlü bir etki yaratarak bunların önüne geçmeyi başardı.
Panda Algoritması
Panda Algoritması
 

2012 – Penguen Algoritma Güncellemesi

Penguen güncellemesi özellikle spam olarak adlandırılan düşük kaliteli ve ilgisi olmayan sitelerden gelen backlinkler ile webspam algoritması konularında önemli gelişmeler yaratmıştır.  

2013 – Hummingbird (Sinek Kuşu) Algoritması

Temel arama teknolojisinde iyi birer gelişme sağlayan Google, artık anahtar kelime odaklı sonuçlar sunmak yerine daha çok kullanıcı deneyimi arttırma yoluna gitmiştir. Bunu da kullanıcının niyetini anlayarak istekleri doğrultusunda ona uygun SERP tahminleri göstermeye hedeflemiştir.  

2014 – Pigeon (Güvercin) Algoritması

Pigeon algoritması, Google’ın şimdiye kadar piyasaya sürdüğü en büyük en geniş çaplı local search algoritması yani yerel arama algoritmasıdır. Local arama algoritmasını web algoritmasına benzetmek ve daha iyi hizmet sunmak bu algoritmanın başlıca hedeflerinden biridir. Konuma göre SERP tahmini yapabilmektedir.
Pigeon (Güvercin) Algoritması
Pigeon (Güvercin) Algoritması

2015 – Mobilegeddon (Mobil Uyumluluk) Güncellemesi

Mobil uyumluluk algoritması ile mobil platformların önemi artmış ve mobilizasyon için iyileştirilmiş sayfalar sıralama sayfalarında üst sıralara çıkmaya başlamıştır. Mobilizeye kulak asmayan web siteleri ise var olan pozisyonlarında düşüşler yaşamıştır. Fakat bu güncelleme sadece mobil aramaları etkilemiştir.  

2015 – RankBrain Algoritması

Bu algoritma, kullanıcının yapmış olduğu sorgularda makine öğrenimi ile uyumlu ve doğru sonuçları göstermeyi amaç edinmiştir. Kelimelerin tamamlanması, tahmin edilebilirlikleri, sorgulara karşı içerik analizi gibi en alakalı sonuçlar listelenmiştir. Bu da kullanıcının sorgu alışkanlıklarını ve ihtiyacını ayrıntılarıyla anlamaya yönelik bir çalışma olmuştur. Böylece gösterilen sonuç sayfasının kalitesi de artmış olur.  

2016 – Possum Algoritma Güncellemesi

Possum algoritması, local aramaları etkileyen ve SERP alanlarına etki etmiş bir güncellemedir. Hedeflenen şey aslında kullanıcının bulunduğu konuma ve markaya bağlı olarak arama sonuçlarını sıralamaktır. Kullanıcı deneyimini arttırmak için çıkartılan bir güncellemedir.  

2017 – Fred Algoritma Güncellemesi

Bu algoritma ile düşük kaliteli sonuçların ele alındığı, zayıf içerik ve agresif reklam yerleştirmesine kayıtsız kalmayarak Google Arama Kalitesi Yönergelerini (Google Search Quality Guidelines) ihlal eden siteleri cezalandırdığı algoritmadır. Ayrıca kullanıcılar için daha doğal bir akış optimizasyonu sağlanmayı hedef edinmiştir.  

2018 – Mobil Hız Güncellemesi

2018 yılında piyasaya sürülen güncelleme ile Google, mobil platformlarda hızın sıralama için bir faktör olduğunu belirtmiştir. Bu güncelleme sonrasında mobil taraftaki aramalar sıralama faktörü olarak kullanılmaya başlanmıştır.  

2018 – Medic Algoritma Güncellemesi

Genellikle sağlık, medikal, tıp, diyet ve fitness sektörlerini etki altına almıştır. İlgili sektörler yetkinlik, uzmanlık ve güvenilirlik önemli bir etki yaratmaya başlamıştır. İçerikler geliştirilmeli, hakkımızda sayfası iyi optimize edilmeli ve yorum, görüş, basın veyahut misafir yazılar web sitesine iyi optimize edilmelidir.
Medic Algoritması
Medic Algoritması
 

2019 – Google Florida 2 Güncellemesi

Google’ın 2019 yılında çıkardığı köklü bir çekirdek güncellemesidir. Bu güncellemenin en çok etkileyeceği siteler ise YMYL yani açılımı Your Money Your Life olan siteleridir. Bu siteler kullanıcıların ihtiyaçlarını, sağlığını, mutluluğu, finansal durumlarını ve güvenliğini etkileyebilen ürünler satan ya da hizmetler sağlayan web siteleridir. Sektör örneği vermek gerekirse e-ticaret, hukuk, sağlık hizmetleri ve finansal hizmetler YMYL alanına giren sektörlerdir. Bu güncelleme ile ilgili sektördeki web sitelerin içeriklerindeki doğruluk oranları çok daha da önemli bir hâl almıştır.  

2019 – Bert Algoritma Güncellemesi

Google, Bert güncellemesi sayesinde sorgu kelimesinin öncesinde ve sonrasında gelen kelimeleri ve kelime gruplarını inceleyerek tahminler yapabilmektedir. NLP yani Türkçe karşılığı Doğal Dil İşlemesi ve makine öğrenme algoritması için sinirsel ağ tabanlı bir tekniktir. Kullanıcı deneyimini önemli derecede arttıran bir algoritma güncellemesi olmuştur.  

2021 – Page Experience Güncellemesi

Page Experience güncellemesi Google’ın şimdiye kadar çıkarttığı güncellemeler arasında devrim niteliğindedir. Google 2021 mayısında, resmi olarak kullanıcı deneyimini web sitelerini sıraladıkları bir metrik olarak saymaya başlamıştır. Bu algoritma sayesinde Search Console’da yer alan arama performans raporu, iyi ya da yetersiz bir sayfa deneyimine sahip web sitelerini anlayarak sayfalarını filtreleyebilecek şekilde optimize edilmiştir.  

Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Google algoritması arama sorgularınıza en yakın ve en alakalı sayfaların gösterilmesi üzerine tasarlanmıştır. Kullanıcının aradığı kelimede en yakın aramayı bulabilmek için arama algoritmaları, kelimeleri inceler, aramanızı eşleştirir. Yararlı sayfa sıralaması yapar, en iyi sonuçları getirmeye çalışır ve alaka düzeyini dikkate alır. Kullanıcının geçmişte ziyaret ettiği sayfalardan bilgi toplar ve bu sayfalara en uygun olacak şekilde değerlendirilir. Google en doğru SEO uyumu için web siteler için küçük ve köklü değişiklikler yapmaktadır. Bu güncellemeleri takip ederek siz de web sitenizi üst sıralara çıkartma şansı yakalayabilirsiniz.  

Google Algoritma Güncellemelerini Nereden Takip Edebilirim?

Google algoritmalarındaki değişiklikleri ve arama sonuçlarındaki gelişmeleri takip edebileceğiniz birçok kaynak mevcuttur. Bu kaynak araçlarından bazıları ise şunlardır:  
  • Google algoritmaları hakkında haberler ve kaynaklar sunan bir Twitter sayfası. Sayfaya gitmek için tıklayınız.
  • Cognitiveseo, Singals sayfasına gitmek için tıklayınız.
  • Rank Ranger, Google SERP dalgalanmaları sayfasına gitmek için tıklayınız.
  • Semrush, Sensor özelliği sayfasına gitmek için tıklayınız.
  • Advancedwebranking, Google Algoritması Değişiklikleri sayfasına gitmek için tıklayınız.
 

Özet

Yukarıda anlatılan Google algoritması kurallarına uymadan veya bu algoritmik gelişmeleri takip etmeden başarılı olamazsınız. SEO ile ilgileniyorsanız birinci önceliğiniz Google kurallarına önem vermek olmalı. Mutlaka Google’ın nasıl çalıştığını ve algoritmaların ne işe yaradığını bilmelisiniz. Bu içeriğimizde de algoritma nedir, başlıca Google algoritmaları nelerdir, Google algoritması nasıl çalışır ve Google algoritması güncellemelerini nereden takip edebilirim gibi birçok konu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Sizler de Google algoritması ile ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki yorum alanında bizlerle paylaşabilirsiniz.   Diğer blog içeriklerimiz:Site İçi SEO Nedir? Google Index API Nedir? Nasıl Kurulur? (Tam Rehber)   Kaynak:Google Arama Algoritması

Konu Başlıkları

Can Gedik
Can Gedik

Türkiye’nin önde gelen Dijital Pazarlama ve SEO ajanslarından olan Zeus Dijital’in, SEO takımında yer alıyorum. Lisans eğitimimi Düzce Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) bölümü üzerine yaptım ve şu an 2. üniversite olarak Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünü okumaktayım. SEO alanında güçlü ve dinamik ekibimiz ile birlikte müşterilerimizin Olympus’un tepesine tırmanmasında yardımcı oluyoruz. Zeus Dijital’in bir parçası olarak takımda SEO Specialist olarak görev almaktayım. Bu çatı altında birçok markaya SEO hizmeti veriyorum.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

WhatsApp Hattı
1